Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trilateralni sastanak

Milanović: Hrvatski je ugled delikatna biljka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Hrvatski je ugled delikatna biljka. Dugo smo putovali do Unije. Iskusili smo gorki rat to je naša prednost, ali i teret', rekao je premijer Zoran Milanović u Grazu.

Premijer Zoran Milanović danas se u Grazu sastao s austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom i slovenskom premijerkom Alenkom Bratušek.

Pročitajte i ovo Gordan Grlić-Radman Iz minute u minutu Odlazi Grlić Radman? Poznato tko bi ga mogao zamijeniti. Ovako bi mogla izgledati kadrovska križaljka DP-a Slika nije dostupna Hrvatska, Italija i Slovenija Premijer na trilaterali u Italiji: Nećemo spoticati Srbiju pri ulasku u EU

'Hrvatski je ugled delikatna biljka. Dugo smo putovali do Unije. Iskusili smo gorki rat to je naša prednost, ali i teret', rekao je premijer.

>> Bratušek će tražiti potporu Milanovića za gradnju plinskog terminala

Trilateralni radni sastanak bio je prilika za razgovore o jačanju odnosa između triju država i zajedničkim nastupima unutar Europske unije. Komentirajući ulaganja u Hrvatsku rekao je: 'Sada je povoljnije nego prije. To sada više nisu strana ulaganja kao što smo to prije govorili. Sve države imaju slične zakonodavne okvire. Ipak se razlikuju. Austrija je najveći strani ulagatelj. U Hrvatskoj su austrijska poduzeća dobrodošla i prepoznata su u Hrvatskoj. To je najvažnija tema za sve naše buduće razgovore'.

Solidarnost u Europi

Slovenija i Hrvatska su u dosta lošijoj i gospodarskoj situaciji od Austrije. U Europi se smanjuje osjećaj solidarnosti prema drugim državama. Na pitanje kako će se za solidarnost zauzimati na razini Europske unije da ne bi dolazilo do stavova kao prema Grčkoj, austrijski kancelar Werner Faymann rekao je: 'Politika mora biti sama aktivna, a ne da ovisi o rejting agencijama. To je primjer solidarnosti. Solidarnost ne znači da nekome pošaljemo novac nego da se samo zajedničkom politikom možemo boriti protiv nezaposlenosti i poticati gospodarski rast.'

'Solidarnost ne znači da će jedna država dati drugoj. Svaka država zbog sebe mora riješiti svoje probleme. Pomoći može samo zajednička politika', rekla je Bratušek.

'Hrvatska je zemlja visokog srednjeg dohotka. Ja solidarnost ne vidim tako da uživam standard Nijemaca i Austrijanaca i držim ruku u njihovu novčaniku. To nije pošteno. Moramo se držati pravila. No, ne možemo kopirati jedni druge. Da u hrvatskom primjerice uvedemo austrijski model poticanja zapošljavanja ne bi se dogodilo ništa', rekao je Milanović.

'Radujem se suradnji ne kao druženju nego šansi da jedni od drugih učimo', zaključio je premijer.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene