Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sastanak Vlade i socijalnih partnera

Ako se cijene mogu spustiti zašto su uopće rasle? "Ako netko to plaća, onda je cijena dobro postavljena"

Vlada u četvrtak objavljuje peti krug mjera. Uoči objave, predstavnici Vlade sastali su se, prvo s trgovcima i bankarima, a onda s predstavnicima sindikata, umirovljenika, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske udruge poslodavca i HGK.

Nakon sastanka s trgovcima i bankarima, u Banskim dvorima je održan i sastanak s predstavnicima umirovljenika, sindikata, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske udruge poslodavca i predstavnika HGK.

Izjave nakon sastanka dali su ministar rada Piletić, predsjednica HUP-a Irena Weber i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

"Svi predstavnici spremni su doprinijeti smanjenju inflacije, danas popodne bit će pregovori u Ministarstvu gospodarstva. Određuju se liste proizvoda, lista će se definirati", rekao je Piletić komentirajući inicijativu da se cijene određenih artikala vrate na razinu od kraja prošle godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija SVI ŽELE BITI MRŠAVI Tiranija vitkosti: Lažni lijekovi za mršavljenje preplavili Europu, sadrže šećernu vodu, teške metale, otrov za štakore...

Predsjednica HUP-a Irena Weber odgovorila je na pitanje zašto su cijene rasle, ako se one sada mogu spustiti. "Cijene hrane na globalnim tržištima padaju. Ovo su redovni ciklusi. Koncept neopravdanog dizanja cijena je teško definirati. Ako je netko spreman platiti i ako je plaća, onda je cijena dobro postavljena.

Kaže da su mjere na tragu njihovih prijedloga. 

Što se tiče subvencija za električnu energiju, kaže da to nisu subvencije, već da je tržišna cijena ispod razine. Cijena je 110 eura po megavatsatu da se ne očekuju neki biti šokovi i da očekuje miran period. 

Kaže da podržavaju napore Vlade i da će svaki poduzetnik interno vidjeti koliko može spustiti nakon turističke sezone. 

"Sutra ćemo svi zajedno dobiti odgovore o paketu mjera za građane", rekao je kratko Sever. 

Predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil također je pozdravio mjere Vlade za pomoć obrtništvu, poduzetništvu i građanstvu.

"Pozdravili smo mjere koje se tiču obrtništva, ali i koje se tiču najugroženijeg dijela stanovništva jer tim novcem koje će dobiti naši sugrađani, indirektno će pomoći i obrtništvu", kazao je, dodajući i da se subvencije za energiju za male i mikro poduzetnike obrtnike nastavljaju. Predsjednik HPK Mladen Jakopović paket mjera je ocijenio sveobuhvatnim, izrazivši zadovoljstvo dijelom mjera koji se odnosi na svinjogojski sektor, odnosno na primarne poljoprivredne proizvođače koji su se našli u problemima zbog pojave afričke svinjske kuge.

Vlada je, kako je naveo, u paket uvrstila tri podmjere koje su tražili - riječ je o obnovi potencijala, dijelu vezanom za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta te mjerama koje se odnose na što lakše prebrođivanje krize, a to su subvencije kroz HBOR i Hamag.

Rekao je i kako će s resornom ministricom poljoprivrede Marijom Vučković nastaviti razgovore vezane za pakete koji se odnose na ogrjevno drvo, obzirom na velike probleme koji se javljaju, posebice na sjeveru zemlje zbog devastacije privatnih šumskih površina.

Naknade i za umirovljenike

Predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna Petrović izrazila je zadovoljstvo antiinflacijskim efektima paketa.

"Sigurno će zadržati ljude u domovima jer će struja i plin biti zadržani na istim cijenama, što je važno kako se stariji ljudi ne bi smrzavali i dovodili u krajnje ugrožene situacije", istaknula je.

Što se tiče cijena hrane, kazala je kako ima nekih poteza i dogovora koji bi mogli pomoći da se cijene smanje i to pozdravlja.

Izvijestila je da će biti isplaćen i jednokratan dodatak na mirovine koje iznose do 700 eura, u četiri kategorije, dok će umirovljenici čija mirovina iznosi do 300 eura dobiti 160 eura.

"To je već povećanje koje pozdravljamo", kazala je te dodala kako su uspjeli ispraviti nepravdu, a to je da će svi koji imaju nisku mirovinu, toliko nisku da su otišli raditi bilo kakav posao i ukupni im prihod kada se to zbroji je niži od 700 eura, dobiti po prvi puta jednokratnu naknadu. To smo uspjeli ispregovarati danas, izjavila je Petrović.

Paket mjera bit će predstavljen u četvrtak. Predstavit će ga, tko drugi, nego, premijer Plenković. Sudionici u srijedu nakon sastanka, o paketu mjera nisu otkrili - ništa. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene