Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica VNS-a

Presedan na prvom sastanku predsjednice i premijera!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Održana je sjednica VNS-a koja je ujedno i prvi sastanak premijera i predsjednice.

U Hrvatskom saboru odražava se Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), na kojoj će se prvi put sastati predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Zoran Milanović, a na dnevnom redu je usvajanje smjernica za rad sigurnosno-obavještajnih agencija u ovoj godini te rasprava o Strategiji nacionalne sigurnosti za razdoblje 2015.-2024. godine.

Pročitajte i ovo Građani na biralištima Iznenađenje s Pantovčaka Kako je Milanoviću palo na pamet da izbori budu u srijedu, a ne u nedjelju? Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti

Prvi sastanak predsjednice i premijera prošao je bez kamera i fotoaparata. Naime, po prvi put novinarima nije bio dopušteno snimanje početka sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. Novinarima je bilo ograničeno kretanje po Saboru, a ni službeni fotograf nije smio prisustvovati početku sjednice.

Gornji grad bit će uskoro 'pod opsadom'

Datum održavanja sjednice VNS-a i svojevrsni "neutralni teren" na kojem će biti održana, dogovoren je između Pantovčaka i Banskih dvora prije tjedan dana, nakon odbijanja premijera da se s predsjednicom države sastane u njenom uredu na Pantovčaku, te međusobne komunikacije pismima u kojoj je Grabar Kitarović predložila Milanoviću da podnese ostavku.

Nakon sjednice predsjednica Grabar Kitarović rekla je kako je sve prošlo u dobrom ozračju te da joj nije jasno zašto kamerama nije bilo dopušteno zabilježiti prvih 30 sekundi sastanka. Rekla je kako je atmosfera bila dobra te kako se razgovaralo o smjernicama za obavleštajne službe te o izradi nove strategije nacionalne sigurnosti. Dodala je i kako je njena ruka za suradnju s vladom ispružena te da je sasatnkom zadovoljno, ali i da čeka odgovor Vlade za dolazak na sjednicu.

"Moramo biti konkretni, s konkretnim prijedlozima i proračunskim učincima jer su to jako ozbiljne stvari. Za ozbiljan razgovor sam jako otvoren, s predsjednicom Grabar-Kitarović prije svih ostalih, ali i svim drugima. Volio bih da u Saboru imamo aktivnu i konstruktivnu oporbu koja će predlagati ideje, a toga na žalost nema", kazao je Milanović.

Govoreći o smjernicama za rad sigurnosno-obavještajnih službi, Milanović je rekao kako su one usvojene konsenzusom na VNS-u te da su, u smislu koordinacije, bolje od prošlogodišnjih.

Pojasnio je i da su trebale biti usvojene još prije Nove godine, ali su on i tadašnji predsjednik Republike Ivo Josipović zaključili da njihovo donošenje nema smisla zbog predsjedničkih izbora.

"Logika je bila da se u predsjedničkoj kampanji novog ili starog predsjednika ne dovodi pred svršen čin. To ne bi bilo konkretno i na tome je inzistirao tadašnji predsjednik Josipović. Zato smo u donošenju smjernica kasnili oko mjesec dana", objasnio je.

Premijer je izrazio zadovoljstvo radom sigurnosno-obavještajnih službi te njavio da bi Strategija nacionalne sigurnosti 2015.-2024. trebala biti gotova za oko mjesec dana.

Premijer Milanović je također rekao kako je zadovoljan sastankom koji je protekao u dobroj atmosferi. Dodao je kako poziv predsjednici na sjednicu Vlade i dalje stoji te da se on s bivšim predsjednikom Josipovićem čuo na tjednoj bazi i da takvu komunikaciju treba održati. Što se tiče zabrane snimanja početka sastanka rekao je kako on nije gazda te da niti u Vladi niti u Saboru ne odlučuju o tome mogu li novinari biti na početku sjednice.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene