Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikati zadovoljni sastankom s ministrima

''Zanima nas koliko će premijer biti raspoloživ za razgovore''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić primio je u petak čelnike četiriju sindikalnih središnjica, a razgovarali su o aktualnim pitanjima na području rada i zapošljavanja.

Predstavnici četiriju sindikalnih središnjica na sastanku s ministrom rada i mirovinskog sustava Tomislavom Ćorićem na kojem je bio i ministar financija Zdravko Marić ocijenili su kao vrlo korektan i upoznavajući u kojem su se dotakli niza aktualnih pitanja, među kojima i najavljene porezne reforme.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Sanja Šprem dogovor sa sindikatima Plenković objavio koliko će rasti plaće u državnim i javnim službama: "Povišica stiže već u srpnju" Krešimir Sever u studiju Dnevnika Nove TV - 2 ZA DNEVNIK NOVE TV Sindikalist Sever oštro o povišicama državnim dužnosnicima: "Mnogi nisu zaslužili niti ovoliku plaću"

Nakon sastanka predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izjavio je novinarima da je bilo riječi o pitanjima i problemima koje bi trebali zajednički rješavati, a koji su bili zamrznuti za vrijeme SDP-ove vlade i postoji iskrena volja za to što su pokazala dva ministra. Odgovarajući na novinarski upit Ribić je rekao kako ništa konkretno nije dogovoreno i da je to bio sastanak upoznavanja i razgovor kulturnih argumentiranih ljudi.

"Sastanak je bio krajnje korektan, nitko nikoga nije podcjenjivao niti doživljavao kao neprijatelja ili protivnika, iako se nismo složili jer smo prigovorili poreznom sustavu. Nemoguće je da se rade takve izmjene, da se smanjuje najviša porezna stopa sa 40 na 36 posto,a da se najnižim kategorijama uopće ne podižu plaće. Svaka pravedna porezna reforma mora polaziti od toga da se oporezuje ono što je "neživo" i sve zarade i rente koje iz toga proizlaze trebaju bit zahvaćene debelim porezima", smatra Ribić.

"Sve što je aktivnost, rad, poduzetnčki angažman treba porezno rasteretiti da bi se stvaralo što više nove vrijednosti i to je jedini put prema bogatstvu. U tom duhu, ta mjera ide u dobrom pravcu, ali nije dobro podešena u smislu stratifikacije, jer oni na dnu ne dobivaju ništa, a onima na vrhu se porezi smanjuju i to smo rekli", ocijenio je Ribić.

Predviđeno je održavanje prve sjednice Gospdarsko socijalnog vijeća 8. studenoga na kojoj bi trebao biti i premijer Andrej Plenković, rekao je Ribić i dodao kako je želja sindikata da socijalni dijalog preraste u socijalno partnerstvo. To je situacija kada ne samo razgovaramo nego i dogovorimo i zajednički radimo na ostvarenju ciljeva u interesu zemlje. Otvarali smo pitanje doprinosa solidarnosti, sustava kolektivnog pregovaranja, nekretnina i to su sve problemi koje prošla vlada nije htjela rješavati, jer je sindikate doživljavala kako konkurenciju, jer su se kao socijaldemokrati htjeli pokazati da samo oni brinu o radničkim pravima i da su sindikati preživjela stvar, kazao je.

Ribić je odgvorajući na novinarski upit rekao kako nije bilo razgovora o povećanju osnovice za plaće od 6 posto, jer danas bio konzultativni sastanak socijalnih partnera na razini središnjica, a ovo je pregovarački proces između druge vrste sindikalnih organizacija , odnosno sindikata pojedinačno.

Na upit za komentar tvrdnje ekonomista Velimira Šonje da su zaposlenima u javnim službama rasle plaće za 3,3 posto i naknade, Ribić je ustvrdio da Šonje uvijek tendenciozno interpetira podatke i da još živi u 90-tim godinama i neoliberalnog vašingtonskog konsenzusa i ne razumije što se događa.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upitan o očekivanjima od nove vlade rekao kako su to usklađivanje osnovice plaća za državne i javne službe, otvaranje kolektivnih pregovora, da se uprave javnih poduzeća postavljaju u skladu s kompetencijama, a ne političkom podobnosti, slobodu kolektivnog pregovaranja. Potrebno je pod hitno ugovoriti iznos minimalne plaće za iduću godinu i da se otvori pitanje oko Zakona o radu, odnosno daljnje fleksibilizacije radnog vremena u kojem sindikati imaju vrlo čvrst stav i neće moći popustiti zbog stanja koje već je u Hrvatskoj, ali prihvaćamo razgovore, no ne i promjene, rekao je. Pitanje pogleda na gospodarske i socijalne politike želimo jasno razgovarati o tome da se promijeni paradigma odnosno da se okrenemo radnicima i onima koji stvaraju nova bogatsta i stvore preduvjeti za rast njihovih plaća, a ne da se sve dogovara preko njihovih leđa, poručio je Sever.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević kazao je da su razgovarali o onome čime su bili nezadovoljni, a to je kako je rekao "lakrdija od socijalnog dijaloga" svih ovih godina u Hrvatskoj. Nova vlast pokazala je deklarativno da je spremna na promjenu takve prakse i Gospodarsko socijalno vijeće bude mjesto gdje će u fokusu rasprava i djelovanja biti prvenstveno stvarane uvjeta i okolnosti da bi se u Hrvatskoj proizvodilo, radilo i zarađivalo, a ne da se raspravlja o tome kako trošiti nezarađeno.

Dobili smo pojedinosti najavljene porezne reforme, zadovoljni smo naznakama u kojem pravcu ona ide, jer se napokon u Hrvatskoj stvaraju uvjeti da se nešto isplati proizvoditi, drži Matijašević.

''Zanima nas koliko će premijer biti raspoloživ za razgovore''

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izjavio je uoči sastanka novinarima da sindikalci očekuju upoznavanje s novim ministrom i definiranje oblika suradnje, pogotovo jer je Vlada najavila svoju opredijeljenost za socijalni dijalog i partnerstvo.

"Zanima nas kako to misli provoditi, hoće li se dijalog voditi i kroz druge resore i ministarstva i koliko će premijer Andrej Plenković biti rasploživ za takve razgovore", rekao je Sever dodavši kako sindikati očekuju da se to realizira u svijetlu najave promjena u poreznom sustavu.

"Imamo si puno toga za reći, osobito u širem smislu poimanja gospodarstva, rada i zapošljavanja, te najavljenih reformi. Sindikati očekuju i traže da budu aktivni sudionici i da ih se što prije uključi u radne skupine", poručio je Sever.

Sindikalci također očekuju da hrvatsko gospodarstvo neće konkurentnost na tržištu tražiti preko obespravljenih i potplaćenih radnika, već da će se dobit preraspodijeliti u korist onih koji je stvaraju, dodao je.

Što se tiče povećanja osnovice za plaće za šest posto u državnim i javnim službama, Sever je upozorio kako je to definirano sporazumom, pa je samo pitanje kako to ispoštovati, a Vlada to zna.

Na upit o povećanju kvota za uvoz radne snage, što traži HUP, Sever je rekao da u Hrvatskoj ima dovoljno nezaposlenih pa taj problem treba riješiti prekvalifikacijom radnika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene