Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U ČETVRTAK ODLUKA O NAČINU BIRANJA

'HDZ preuzima Milijan Brkić, u roku od 30 dana bira se novi predsjednik'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završena je sjednica Predsjedništva HDZ-a. Darko Milinović je novinarima kratko poručio: HDZ je ostao jedinstven. Milijan Brkić obratio se medijima i poručio kako HDZ ide u nove pobjede.

13:45 - 'Milijan Brkić preuzima sada stranku. No, HDZ bi u roku od 30 dana trebao izabrati svog predsjednika. U četvrtak bi HDZ na svojim stranačkim tijelima trebao donijeti odluku na koji će način birati nasljednika Tomislava Karamarka, novog predsjednika HDZ-a. Još uvijek se ne zna hoće li to biti na izbornom saboru na kojem bi bili delegati sa prošlog sabora ili će se ići na izravne unutarstranačke izbore po načelu 1 čovjek - 1 glas. Ne zna se ni hoće li biti jedan ili više kandidata', izvijestila je reporterka Ivana Brkić Tomljenović u Vijestima Nove TV.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje

13:07 - Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić nekoliko je puta ponovio kako je Karamarko ostavkom napravio domoljuban čin, kako je odgovoran i moralan čovjek, a taj potez to i dokazuje.

'Nitko još nije kandidat. Naravno da puno članova stranke ima ambicije. Molio bih ih da malo te ambicije stave sa strane', rekao je Milijan Brkić 'Karamarko je uveo novi standard na hrvatskoj političkoj sceni', u nekoliko ga je navrata Brkić pohvalio istaknuvši da Karamarko tijekom četiri godine koliko je vodio HDZ iza sebe ima pet izbornih pobjeda. 'Kao odgovoran i moralan čovjek podnio je ostavku', kazao je Brkić i zahvalio mu na svemu što je učinio.

Izvijestio je kako će se izbori za novog predsjednika održati tijekom sljedećih mjesec dana, međutim prvo je potrebno napraviti pojedine izmjene u statutu. Izrazio je želju da se kandidira više članova. 'Moj favorit je onaj kojeg će članstvo izabrati, koji će povesti HDZ u nove pobjede i onaj tko će onemogućiti da se SDP vrati u Banske dvore', rekao je Brkić te pojasnio kako službeno još nema kandidata, ali naravno da mnogi imaju ambicije.

Uvjerava da su članovi HDZ-a ujedinjeniji, jedinstveniji, a cilj im je boljitak građana te će napraviti sve što hitnije da se procesi odvijaju kako treba. Napominje da je HDZ narodnjačka stranka desnog centra i kao takva ima svoj program i svoju ideološku platformu.

'Karamarko kao domoljuban član ostaje dužnosnik stranke. Za njega ima mjesta. Ponašanja prema bivšim predsjednicima su prošlost. Za sve nas ima mjesta, ali moramo svi biti odgovorni', rekao je Brkić.

Na pitanje o još mogućih krivaca za situaciju u kojoj se našao HDZ, kazao je kako se u toj stranci ne govori o krivcima nego ljudima koji su odgovorni. 'Naravno da Karamarko nije jedini odgovoran, ali stranka mora dalje funkcionirati. Ne možemo se kolektivno raspustiti', zaključuje.

12:45 - Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a Karamarko je rekao da su članovi razgovarali o njegovoj 'ostavci koja je neopoziva'.

Na pitanje novinara ima li još tko odgovornost u stranci osim njega, kazao je kako je on kao čelni čovjek preuzeo odgovornost.

'Nikada na nikoga neću prebacivati odgovornost', kaže.

'Napravili smo analizu i razgovarali o tome kako moramo stisnuti redove te da stranka mora pobijediti', rekao je.

Dodaje kako na sastanku nije bilo rječi o kandidatima za njegova nasljednika.

Na pitanje koja je njegova uloga u stranci rekao je: 'Ja sam vrlo neobičan član stranke jer sam bivši predsjedik', rekao je kroz smjeh.

'Razgovarali smo o tome kako treba stisnuti redove i stranka mora pobjediti. Nije bilo radno, bilo je više revijalno. Na jedan racionalan način smo pristupili situaciji. Nema zle krvi. Ovo je normalno, ovo je politika, Bože dragi. Ne vidim tu nikakve drame. Ja samo želim jedinstvo, da budu demokratski izbori za novog predsjednika i želim uvjerljivu pobjedu HDZ-a u devetom mjesecu. Ništa drugo', kazao je Karamarko.

12:18 - Nakon sat vremena zasjedanja, sjednica Predsjedništva HDZ-a je završena. Nakon izlaska iz središnjice stranke, članovi Predsjedništva novinarima su izjave davali 'u hodu'.

Darko Milinović je poručio kako je HDZ jedinstven te dodao kako će pobijediti na idućim izborima.

11:15 - Sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) počela je u Središnjici stranke.

Iza zatvorenih vrata članovi Predsjedništva raspravljaju o gorućim problemima te zasigurno i o imenima potencijalnih kandidata za novog predsjednika HDZ-a.

Bit će zanimljivo doznati o čemu su sve razgovarali, te jesu li se dogovorili o kandidatu za novog predsjednika stranke.

Sve najnovije informacije o ovom sastanku pratite na portalu Dnevnik.hr i na Novoj TV.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene