456210
456210
456210
456210
456210

Vulin: "Tko ne poštuje statut, može osnovati vlastitu stranku"

  • , 07.11.2016., 12:30
  • Autor:
  • komentara

Dosadašnji zamjenik predsjednice Glavnog odbora HDSSB-a Dinko Burić, kojega je nedavno Sud čast suspendirao i isključio iz stranke, izjavio je u Osijeku kako će se sjednica Glavnog odbora stranke održati u četvrtak 10. studenoga, a izvanredni izborni Sabor najvjerojatnije u roku od 30 dana, o čemu će se još odlučiti na sjednici Glavnog odbora.

 
 
 
 
Dragan Vulin (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)
Dragan Vulin (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

Burić je to rekao na konferenciji za novinare koju je sazvala "Koordinacija načelnika, gradonačelnika i župana HDSSB-a" te objasnio kako se sjednica Glavnog odbora može sazvati potpisima najmanje trećine njegovih članova, ali da je prikupljeno više od polovine broja potrebnih potpisa.

Razriješiti postojeću situaciju

Najavio je kako će na sjednicu biti pozvani svi punopravni članovi Glavnog odbora, kako bi razriješili postojeću situaciju.

Prošlog je tjedna predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin izjavio da je Predsjedništvo stranke raspustilo gradske organizacije u Belišću i Valpovu, a Sud časti je iz HDSSB-a isključio predsjednicu Glavnog odbora Danijelu Lovković, njezina zamjenika Dinka Burića i još četvero članova, koji su tražili njegovu i suspenziju drugih stranačkih čelnika.

Burić je pak rekao da su kaznene prijave spremne i da biraju trenutak kad će ih podnijeti odgovarajući na pitanje novinara što je s kaznenim prijavama koje su najavili protiv Vulina i ostalih članova vodstva HDSSB-a zbog krivotvorenja stranačke dokumentacije te sa zahtjevom za upravni nadzor Ministarstva uprave. Dodao je da će to učiniti u zakonskom roku odnosno da će najprije pričekati pravorijek Ministarstva uprave.

Prema Zakonu o političkim strankama, tri su situacije u kojima Ministarstvo uprave arbitrira: kod registracije stranke, njezina raspuštanja te kod izmjene temeljenih akata ili promjene vodstva.

"Najprije moramo odraditi Glavni odbor i izborni sabor, svjesni smo da će se nezadovoljnici vjerovatno žaliti Ministarstvu uprave pa upravni nadzor možemo očekivati nakon unutarstranačkih izbora", pojasnio je Burić.

"To nije Glavaševa stranka"

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić ustvrdio je kako "HDSSB nije stranka jednog čovjeka" te da "to nije Glavaševa stranka".

"Politika u zadnjih godinu i pol dana, posebice nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, nije ona politika, zbog koje je stranka osnovana", rekao je te ustvrdio da su Vulin i ostali stranački čelnici na stranačkim koordinacijama, u posljednjih više od godinu dana, nebrojeno puta upozoreni da politika HDSSB-a nije dobra, da je uzrok tome jednoumlje, da najveći utjecaj u stranci ima Branimir Glavaš i da su svi potezi u stranci povlače na način da je o njima odlučivao Glavaš, neovisno o tome što je Vulin predsjednik stranke.

Šišljagić smatra kako je bilo dovoljno vremena, više od godinu dana, da se neke stvari promijene, ali da nije bilo volje i želje te prozvao Vulina što dosad nije sazvao Glavni odbor jer ondje nema većinu i što izvanstatutarno pokušava opozvati članove Glavnog odbora, kako bi došao do većine.

Ovo nije nikakav puč, već želja da se HDSSB vrati programskim načelima, na kojima je ustrojen, poručio je Šišljagić.

Vulin: "Tko ne poštuje statut, može osnovati vlastitu stranku"

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin poručio je u ponedjeljak kako današnji javni istup tzv. Koordinacije načlenika, gradonačelnika i župana HDSSB-a nema nikakve veze sa službenim stavovima HDSSB-a, jer je riječ o nepostojećem stranačkom tijelu, a svi koji ne poštuju Statut i program HDSSB-a "slobodni su krenuti svojim političkim putem i osnovati vlastitu stranku".

Vulin u priopćenju napominje kako Koordinacija nije službeno tijelo HDSSB-a, niti je tako tijelo ikada postojalo, te podsjeća da su govornici na današnjoj konferenciji za novinare prvostupanjskom odlukom Suda časti HDSSB-a isključeni iz stranke ili suspendirani, pa nemaju pravo govoriti u ime HDSSB-a i koristiti službeni stranački logo i grb.

Smatra kako su "članovi neformalne skupine okupljene oko Šišljagića i Burića" imali priliku izraziti svoja stajališta kroz službena tijela HDSSB-a, ali to očito nisu željeli, već su se odlučili na stranački puč i razbijanje stranke, što im nije uspjelo.

Vulin tvrdi kako se radi o manjoj skupini članova HDSSB-a, uglavnom nezadovoljnika, koji nisu mogli ostvariti svoje ambicije unutar stranke pa su se odlučili na pokušaj puča, no velika većina članova u svih pet slavonskih županija i dalje djeluje u okviru Statuta HDSSB-a.

Podsjeća da je već donesena odluka o sazivanju izvanrednog izbornog sabora HDSSB-a i da su mandati stranačkog vodstva na raspolaganju, a HDSSB će nakon unutarstranačkih izbora nastaviti dalje, s njima ili bez njih.

"Svi oni koji ne poštuju Statut i program HDSSB-a slobodni su krenuti svojim političkim putem i osnovati vlastitu političku stranku", poručio je Vulin. (Hina)

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se