Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proslijeđen sudu BiH

Sarajevo zaprimilo zahtjev za izvršnjem Glavaševe zatvorske kazne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosanskohercegovačko ministarstvo pravosuđa primilo je zahtjev hrvatskog ministarstva pravosuđa za izvršenjem zatvorske kazne pravomoćno izrečene Branimiru Glavašu, potvrdio je pomoćnik bosanskohercegovačkog ministra Nikola Sladoje.

'Dobili smo taj zahtjev ovoga tjedna i on je proslijeđen Sudu BiH', kazao je Sladoje. Prema zahtjevu iz Hrvatske postupat će se sukladno odredbama sporazuma između dviju država o izvršenju kaznenih sankcija. U takvim situacijama ministarstvo pravosuđa države od koje se traži pomoć u provedbi kaznene sankcije zahtjev prosljeđuje sudu koji je teritorijalno nadležan. Međutim, u slučaju Branimira Glavaša predmet je predan sudu u Sarajevu iako Glavaš ima prijavljeno prebivalište na području Hercegovine.

Pročitajte i ovo Istraga; ilustracija - 2 što je u pozadini? Hrvatska traži istragu zbog smrti Alekseja Navaljnog: "Moguće je da će se iste stvari događati hrvatskim političarima" Učenici se oprostili od ubijenog Farisa Pendeka Tragedija u Sarajevu Učenici se oprostili od ubijenog prijatelja Farisa, objavili njegove posljednje riječi koje slamaju srce

>> Ukinuta plaća i zastupnički paušal Branimiru Glavašu

'To je stoga što bi za teško kazneno djelo za koje je Glavaš osuđen u Hrvatskoj, u BiH bio suđen na Sudu BiH u Sarajevu', pojasnio je Sladoje. U tom sudu u četvrtak još nisu mogli potvrditi da su zaprimili Glavašev predmet, ali su istaknuli da ga očekuju. 'Očekujemo taj predmet i čim ga primimo po njemu će se žurno postupati', kazala je Selma Hećimović iz ureda za informiranje bosanskohercegovačkog državnog suda.

>> 'Glavaš se stavio na raspolaganje policiji u BiH'

Nakon što predmet dospije na Sud BiH, u roku od dva do tri dana trebao biti određen sudac koji će dalje voditi slučaj, rekla je Hećimović. Na Sudu BiH potom bi se izvršila neka vrsta mini-suđenja kojim bi se ili potvrdila presuda hrvatskog vrhovnog suda od osam godina zatvora za Glavaša zbog ratnih zločina u Osijeku ili eventualno odredila kraća kazna. Sporazumom između Hrvatske i BiH nisu postavljeni nikakvi rokovi u kojima bi ovakvi slučajevi morali biti riješeni. Branimir Glavaš u BiH je pobjegao još u svibnju 2009. godine, uoči izricanja prvostupanjske presude na Županijskom sudu u Zagrebu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene