Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najbrže rastuća ekonomija

ŠANSA ZA HRVATSKU Ekonomski div surađuje s Istrom: Možemo li njihovim stopama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zhejiang i Istra, najrazvijenije regije Kine i Hrvatske, u četvrtak su se u gradu Hangzhou dogovorile o nastavku suradnje koja bi trebala rezultirati većim dolaskom kineskih turista i povećanim ulaganjem tog svjetskog ekonomskog diva u Hrvatsku.

Istarski župan Valter Flego izjavio je nakon prijema kod vodstva provincije Zhejiang kako je impresioniran svime što je tamo vidio.

Pročitajte i ovo Nadzorni odbor Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun podnio ostavku Totalni kolaps sustava Masovna ostavka u Centru za gospodarenje otpadom: "Istrijani mogu očekivati smrad ako se situacija ne shvati ozbiljno" tuča Tuča i grmljavina VIDEO/FOTO Veliko nevrijeme u središnjoj Istri: Tuča i munje iznenadile stanovnike

"Jasno je da su najbrža rastuća ekonomija. Na nama je da se prilagodimo jednom takvom trendu te da postanemo još atraktivniji i jednostavniji u procedurama", rekao je Flego.

Ocijenio je kako Istra učiniti dodatan napor da privuče još više kineskih turista. "Moramo učiniti veliki iskorak – i mi kao javni servis, ali i privatni sektor, jer je očito da tu postoje neslućene mogućnosti", dodao je.

"Treba nam kapital, investitori i opet tu trebamo učiniti prvi korak, a to je pripremiti projekte. Siguran sam da će kineski ulagači biti motivirani doći u Hrvatsku", kazao je.

Najavio je da će prve poteze učiniti već sljedeći tjedan kada će razgovarati s turističkim vijećem i predstavnicima uprava svih hotelijera. "Ne treba tu puno napora, već više edukacije kako bismo bili kvalitetniji domaćini kineskim turistima", ustvrdio je.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić kazao je kako su Hrvatskoj potrebna ulaganja i nova radna mjesta, dok se s druge strane brzo rastuća Kina želi širiti i ulagati u Europu.

Dvije gigantske vojske udružile snage kako bi obuzdale Kinu

"Sada je odgovornost na nama da to najbolje iskoristimo. Vidimo da su jako otvoreni prema srednjoj i istočnoj Europi i Hrvatska tu ima veliku šansu", istaknuo je.

Rekao je da Pula ima nekoliko turističkih razvojnih projekata te izrazio uvjerenje da će država imati razumijevanja za mogućnost takvih ulaganja.

"Imamo napušteni vojni aerodrom i mogućnost za izgradnju velikog logističkog centra. Sve bi to diglo i hrvatsku ekonomiju i omogućilo zapošljavanje naših ljudi", ustvrdio je gradonačelnik Pule.

Jugoistočna Zhejiang provincija jedna je od najbogatijih regija u Kini. Vodeća je po razvoju tržišne ekonomije i privatnog poduzetništva, a posebno je industrijski razvijen dio smješten na delti rijeke Yangtze. Glavne industrijske grane su elektromehanička, tekstilna, kemijska, prehrambena i građevinska.

Guverner provincije Li Quiang osobno je istarskom izaslanstvu izrazio zaineteresiranost za ulaganja i zatražio konkretne prijedloge u kojim sektorima kineski ulagači mogu investirati u Istri. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene