Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv USKOK i Fiolić

Sanaderova obrana traži spajanje slučajeva Planinska i Fimi media

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripremno ročište u slučaju Planinska odgođeno je i drugi put, jer je Sanaderova obrana, nakon dodatnog vremena za pripremu, zatražila da se postupak spoji sa suđenjem u slučaju Fimi medija.

O prijedlogu će, najvjerojatnije idućeg tjedna, odlučivati izvanraspravno vijeća zagrebačkog Županijskog suda, nakon čega će se morati ponovno zakazati pripremno ročište na kojem će se raspravljati o dokazima i utvrditi datum početka suđenja. Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović pojasnio je da se zahtjev obrane temelji na odredbama Zakona o kaznenom postupku, koji predviđa da se protiv okrivljenika, koji je počinio više kaznenih djela vodi jedinstven postupak.

Pročitajte i ovo Jozo Bekavac, brat Marka Bekavca Mjeseci užasa Brat hrvatskog kapetana zarobljenog u Turskoj: "Živimo u neizvjesnosti. Spomenuo je trgovinu drogom, a u zatvoru su najgori zločinci" Božidar Kalmeta Dvije afere Bivši HDZ-ov ministar Božidar Kalmeta i na novom suđenju odbacio krivnju za korupciju

>> Na Sanaderov zahtjev odgođeno pripremno ročište u aferi Planinska

'Znate da se na ovom sudu vodilo više postupaka, što je opterećivalo obranu, koja nema kapacitete poput USKOK-a,  koji u svakom predmetu ima druge zastupnike optužbe', rekao je Prodanović.

USKOK i Fiolić protiv spajanja slučaja

Dodao je da spajanje postupaka, što bi olakšalo rad obrani, ne bi značilo i ponavljanje cijelog postupka, već samo uvrštavanje slučaja Planinska, kao dodatne točke optužnice.
Osim USKOK-a, spajanju postupaka usprotivila se i obrana mesara i bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Stjepana Fiolića, koji izlazeći sa suda na Zrinjevcu nije želio davati izjave. Njegov odvjetnik Ante Madunić potvrdio je da Fiolić ostaje optuženik, odnosno da s tužiteljstvom nije uspio sklopiti nagodbu prije početka postupka poput bivšeg ministra Petra Čobankovića, kojemu je jednogodišnja zatvorska kazna danas zamijenjena radom za opće dobro na slobodi.

'To je strategija državnog odvjetništva. Njihov stav je da moj branjenik mora cijeli postupak ostati tu gdje je. Razilazili smo se u ponuđenoj visini i vrsti sankcija', rekao je odvjetnik Madunić, ne želivši otkriti kakvu je kaznu USKOK u slučaju nagodbe ponudio Fioliću. Stjepan Fiolić ostaje kod priznanja koje bi mu, po riječima njegova odvjetnika, trebalo pomoći da dobije manju kaznu.

>> Čobanković: Žao mi je što nisam imao hrabrosti Sanaderu reći ne!

'Ostat ćemo kod priznanja jer je nesporno, od početka, da se on otvorio i rekao sve što ima za reći.Na temelju njegova iskaza je i napravljena optužnica ovakva kakva je, a taj iskaz je potvrđen dodatnim dokazima', objasnio je Madunić. Dodao je i da sud morati 'valorizirati' Fiolićevo priznanje, koje je pomoglo da se utvrdi istina.

Unatoč priznanjima, bivši premijer Ivo Sanader tvrdi da je riječ o jednom u nizu montiranih postupaka u 'križarskom ratu' kojega protiv njega vodi glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. (HINA) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene