Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: 'Zaslužili smo čestitke, a ne prozivanja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svoju punoljetnost , 18 godina od osnivanja, HDZ slavi u sjeni korupcijskog skandala. I dok dio oporbenih stranaka traži odgovornost Vlade, u HDZ-u smatraju da zaslužuju čestitke, no da one izostaju jer se dio oporbe možda pribojava akcije u HFP-u.

Premijer Sanader je, u svom govoru povodom 18 obljetnice HDZ-a, situaciju u HFP-u nazvao ni manje ni više nego najboljom viješću koju su mogli primiti za rođendan. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osniva li se hrvatski FBI? Slika nije dostupna Sanader: Ukida se Hrvatski fond za privatizaciju

Oporbi koja poziva Vladu na odgovornost poručuje da ne isključuje da se i neki oporbenjaci boje ove operacije pa zbog toga napadaju Vladu.

- I to neka je poruka i njima, ova operacija nije završena, ona će se nastaviti i tko zna gdje će završiti, istaknuo je premijer.

- Umjesto da nam kažu 'Bravo!', da nam se pridruže u borbi protiv korupcije, oni ovu Vladu prozivaju. No, oni su imali prilike obračunati se s korupcijom, propustili su je i hvatski birači su ih smjenili. Možemo im samo poručiti: 'Uzalud vam trud, svirači, pas laje karavana prolazi', poručio je Sanader oporbi u predizbornom govoru nošenom na krilima posljednjeg uspjeha u borbi s korupcijom u Hrvatskom fondu za privatizaciju.

Sanader je naglasio da prozivke oporbe nemaju smisla jer kad je operacija pokrenuta nije se znalo gdje će završiti.

- No, ona zapravo i nije završena. Tražimo od nadležnih tijela da učine sve kako bi se korupciji stalo na kraj. A dokle i do koga će istraga dovesti ne znamo, rekao je.

HDZ, rekao je Sanader, traži od svih institucija pravne države da učine sve da se organizirani kriminal i korupcija suzbiju na najmanju moguću mjeru u ćemu HDZ, naglasio je, mora biti predvodnik, što su članovi Središnjega odbora HDZ-a odobrili dugotrajnim pljeskom.  

Sanader je pritom ponovno ustvrdio neupitnost pobjede HDZ-a na izborima.

Inače, središnji odbor Hrvatske demokratske stranke (HDZ), koji se danas okupio u povodu 18. obljetnice osnutka te
stranke, dao je jednodušnu potporu svim državnim tijelima i Vladi u borbi protiv korupcije uz zahtjev da se korupcija uništi u korijenu.

Taj je zaključak Središnji odbor HDZ-a donio na prijedlog Ivana Jarnjaka nakon što su uvodno govorili predsjednik Vlade i HDZ-a Ivo Sanader te ministrica pravosuđa Ana Lovrin i ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin.

Ministrica Lovrin podastrijela je neke podatke koji govore o
učinkovitosti reforme pravosuđa koja se provodi, rekavši da su, primjerice, za 30 posto smanjeni neriješeni sudski postupci.

U idućem razdoblju, najavila je, parnični predmeti bit će svedeni na razumnu mjeru, a glavni naglasak bit će, istaknula je, na nultoj mjeri tolerancije na korupciju.

Za ministra Kirina, akcija "Maestro" primjer je uspješne suradnje između državnih tijela. Kad je pak riječ o policiji, Kirin je ocijenio da su policajci zbog načina na koji rade stekli povjerenje građana te da je komunikacija unutar policije kvalitetna i učinkovita, za razliku od izostanka te komunikacije u vrijeme bivše Vlade. 

Cjelovitu snimku govora premijera Sanadera možete pogledati u video dodatku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene