Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj povezan s Hypo bankom i Kutlom

Sanader otišao u SAD zbog istrage DORH-a?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok je vlasnica tvrtke Fimi-media Nevenka Jurak prošle nedjelje provodila posljednju večer svog godišnjeg odmora i slobode u Primoštenu, bivši hrvatski premijer Ivo Sanader sa suprugom Mirjanom i kćerima Brunom i Petrom letio je za Los Angeles.

U domaćim političkim krugovima posljednjih su se dana proširile tvrdnje da je Ivo Sanader pobjegao iz domovine u kojoj se oko njega sve više steže pravosudni obruč i da se u Hrvatsku nema namjeru brzo vratiti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pokupio novac u Trstu Žužul preuzimao novac za Sanadera? Slika nije dostupna Suđenje Kultereru Počinje proces za Hypo: Gdje su nestale milijarde eura?

Toj tezi u prilog idu i informacije da je prošlih mjeseci Sanader češće izbivao iz Hrvatske, gdje se u međuvremenu otvoraju sve krupniji korupcijski slučajevi u kojima se vrlo direktno spominje i njegovo ime. Čak je i do njegova iznenadnog puta u Los Angeles - tvrdi se - došlo zato što je netko Sanaderu dojavio da policija i Uskok pripremaju uhićenje Nevenke Jurak, što je njega navelo da barem privremeno bude što dalje od hrvatskih istražitelja, policije i zagrebačkog Remetinca, piše Nacional.

>> Barišić: Ne smijem govoriti, dovest ću se u kompliciranu situaciju

Na njegovu odluku o mogućem duljem boravku na području Kalifornije presudno bi mogla utjecati želja njegove kćeri Petre koja godinama sanjari da svoju glumačku karijeru ostvari upravo u Hollywoodu. Ako bi se Ivo Sanader doista odlučio preseliti u Sjedinjene Države i ondje započeti novi život, to zapravo i ne bi bio velik problem: uz turističku vizu ondje bi, u početku, mogao boraviti maksimalno šest mjeseci. U međuvremenu bi mogao pokrenuti proceduru za dobivanje stalne dozvole boravka, odnosno tzv. zelene karte.

U njegovu slučaju, najjednostavniji način bio bi da za zelenu kartu aplicira na temelju ulaganja. Naime, prema američkim zakonima pravo na boravak u Sjedinjenim Državama relativno lako može dobiti strani državljanin koji dokaže da posjeduje najmanje milijun američkih dolara i da ih je spreman investirati na teritoriju SAD-a, odnosno pokrenuti posao i zaposliti najmanje deset radnika.

Državno odvjetništvo je započelo rad na prvom predmetu u kojem se bivšeg premijera Ivu Sanadera izravno sumnjiči da je primao nezakonitu proviziju, piše Nacional pozivajući se na izvor blizak samom vrhu Vlade. Taj je slučaj povezan s Hypo Alpe Adria bankom, a u sklopu te akcije ispituje se je li Ivo Sanader koncem 90-ih primio oko 800 tisuća maraka nezakonite provizije od Miroslava Kutle za kredit koji mu je sredio u toj banci.

Izvori bliski samom vrhu Vlade ispričali su Nacionalu da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u prostorijama Državnog odvjetništva u proljeće kao svjedoka saslušao Milenu Šenator, bivšu financijsku direktoricu i blisku suradnicu Miroslava Kutle, najpoznatijeg hrvatskog tajkuna iz 90-ih godina. Isti izvori ispričali su Nacionalu da su Bajić i njegovi suradnici iskaz Milene Šenator snimali tonski i videokamerom, te da je ona o tom slučaju pričala vrlo detaljno. Tvrdi se da je iskaz Milene Šenator dugačak gotovo 10 stranica.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene