Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prozvao je zbog 'provokacija'

Premijera iznervirala pitanja novinarke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Ivo Sanader na novinarski upit, potaknut Praznikom rada i današnje sindikalne parole 'Hoćemo raditi i od rada živjeti', koliko stoji litra mlijeka, izbjegavao je odgovoriti. Nakon što je novinarka nekoliko puta ponovila pitanje, te postavila ministru Karamarku i pitanje o uhićenju Joce Amsterdama premijer se obrušio na novinarku.

U Okučanima su se povodom 14. obljetnice vojno-redarstvene akcije 'Bljesak' okupili broni političari na čelu s predsjednikom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom i predsjednikom sabora Vladimirom Šeksom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjedočenje Sanadera Polančec je sretan jer je Sanader okrznuo Kosor Slika nije dostupna Bivši predsjednik o bivšem premijeru Mesić: Sanader je vodio paralelan sustav vladanja

>> 'Hoćemo raditi i od rada živjeti'

Na upit novinarke Nove TV mogu li hrvatski radnici živjeti od svojeg rada i zna li koliko danas u Hrvatskoj stoji litra mlijeka, premijer Sanader izbjegavao je odgovor. Optužio je novinarku da je došla provocirati pitanjma i kvariti proslavu obilježavanja Bljeska. Za razliku od premijera, Mesić se nije oglušio na pitanje te je izjavio da misli kako litra mlijeka stoji između pet i šest kuna.

Na pitanje postavljeno ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku o Joci Amsterdamu, premijer Sanader nije dopustio ministru da odgovori, već je stao između njega i novinarke rekavši kako 'Nema namjeru intervenirati', ali nije u redu da se postavljaju pitanja koja je premijer protumačio kao provokaciju. 'To mi je jako žao. Ovdje ste došli provocirati', rekao je premijer Sanader čiju izjavu u cijelosti možete pogledati u priloženom videu.

Borit će se za veće plaće

Predsjednik Vlade Ivo Sanader poručio je, zamoljen da prokomentira sindikalne prosvjede koji se održavaju pod motom 'Hoćemo raditi i od rada živjeti', kako se zauzima za socijalni dijalog svih strana - Vlade, sindikata i poslodavaca jer je to jedini način izlaska iz krize.

'U ovom trenutku nije pitanje kolike su plaće, već, nažalost, pitanje borbe za svako radno mjesto', rekao je premijer na upit  mogu li danas radnici 'živjeti od svoga rada'. Dodao je da će Vlada tu borbu voditi zajedno s gospodarstvenicima, a kad prođe kriza, naglasio je, borit će se i za veće plaće.

Čestitavši Praznika rada, premijer Sanader je istaknuo da je u sadašnjem trenutku potrebno produbiti 'dijalog između socijalnih partnera'. Očekujem, dodao je, da će se kroz taj dijalog nastaviti daljnje uspješno rješavanje problema, te da će se pronaći rješenje kako izaći iz krize. 'Jedini način rješavanja je zajednički dijalog poslodavaca, Vlade i sindikata, bez obzira na najavljene prosvjede', rekao je hrvatski premijer.

Predsjednik Mesić rekao je kako teškoća ima i nitko ih ne skriva, ali, naglašava, 'mi provodimo politiku kojom želimo osigurati bolji život našim građanima, stabilnost sustava i na kraju želimo da ljudi žive bolje i sigurnije'.''Vrlo dobro znate da nismo mi krivci za sadašnju situaciju u gospodarstvu, To je jedna globalna kriza koja je krenula iz Amerike', rekao je Mesić te se založio za dijalog. Prosvjedi su legitimni, ali iza svakog prosvjeda treba stajati i želja za dijalogom, rekao je Mesić.


Bljesak je bio izvrsno organizirana akcija

Odajući počast poginulima i ranjenima u akciji, predsjednik Vlade Ivo Sanader, predsjednik države Stjepan Mesić i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, naglasili su da je 'Bljesak' bila izvrsno izvedena akcija Hrvatske vojske i policije koja je omogućila akciju 'Oluja' i oslobađanje okupiranih dijelova RH, te mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja. U 'Bljesku' je u 36 sati oslobođeno 500 kilometara kvadratnih, poginula su 42 vojnika, a 162 su ranjena. Mesić, Sanader i Šeks zahvalili su im, kao i svim hrvatskim braniteljima, na tome što su omogućili izgradnju današnje Hrvatske.

'Neka 'Bljesak' bliješti i dalje", poručio je s govornice predsjednik Mesić koji je naglasio da ove godine obljetnicu proslavljamo kao punopravna članica NATO-saveza. Taj vanjskopolitički uspjeh postignut 'prije svega zahvaljujući činjenici što smo u Domovinskom ratu uspješno obranili i oslobodili Hrvatsku', naglasio je. 'To smo međutim uspjeli i zato što smo vrlo brzo uspjeli transformirati pobjedničku Hrvatsku vojsku u modernu oružanu silu, koja danas u svojim sastavnicama ispunjava zahtjevne NATO-standarde', dodao je.

Hrvatska će ući u EU bez teritorijalnih ustupaka

Predsjednik Vlade Ivo Sanader istaknuo je da je 'Bljesak' zauvijek uklesan u temelje države, te da trajno obvezuje na zahvalnost braniteljima, njih 7.200, koji su sudjelovali, a posebno poginulima i ranjenima. Premijer se osvrnuo na gospodarsku krizu, te rekao kako će hrvatska vlast, kao i prije 14 godina u vrijeme 'Bljeska' 'znati obraniti državu', te će poduzeti sve potrebne mjere za razvoj gospodarstva i to "na načelima solidarnosti i odgovornosti'. Ponovio je pritom kako će Hrvatska, kao što je ušla u NATO, jednako tako ući i u EU, i to 'bez teritorijalnih ustupaka bilo kome'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene