Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Zagrebu grah, u Splitu morski plodovi

'Hoćemo raditi i od rada živjeti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvosvibanjska sindikalna povorka u kojoj je par tisuća članova triju sindikalnih središnjica, krenula je oko 10 sati s Trga bana Jelačića prema Maksimiru gdje se danas održava središnje obilježavanje 1. svibnja - Međunarodnog praznika rada.

Na čelu povorke su čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata i Udruge radničkih sindikata Hrvatske koji nose veliki transparent 'Hoćemo raditi i od rada živjeti'. Tri središnjice ove godine zajednički organiziraju prosvjedno obilježavanje 1. svibnja na koje nisu pozvani državni dužnosnici i političari.

Pročitajte i ovo Sindikati i praznik rada - 3 SRETAN VAM PRAZNIK RADA "Previše navijača, premalo igrača": Hrvati više vole slavlje od prosvjeda Prvi maj na Maksimiru Na Maksimiru Zagrepčanima tradicionalno za Prvi maj grah i nastup Gibonnija

Nakon dolaska kolone u maksimirski park predviđeno je obraćanje sindikalnih čelnika sa središnje pozornice na velikoj livadi, a ove će godine okupljenima govoriti i predstavnici društvenih slojeva najugroženijih krizom - radnika, umirovljenika, nezaposlenih i studenata, koji će govoriti o svojim problemima - gubitku posla, kašnjenju plaća, sve težem preživljavanju i sl. Zagrebačko Gradsko poglavarstvo u Maksimiru organizira zabavni program i podjelu 40.000 porcija besplatnog graha.

Prvosibanjska proslava na Marjanu

Na splitskom Marjanu je u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske priređena tradicionalna splitska proslava Međunarodnog praznika rada na kojoj su se velikom broju okupljenih Splićana obratili predstavnici sindikata te gradskih i županijskih vlasti.

Predstavnik Sindikata 'Brodosplita' Joško Franjić upozorio je da među radnicima postoji velika zabrinutost za budućnost tog brodogradilišta. Istaknuo je kako treba učiniti sve da se spasi 'Brodosplit', kojem je najavljena privatizacija. Unatoč poteškoćama s kojima se suočavaju radnici, smatra Franjić, Međunarodni praznik rada treba slaviti, a ne prosvjedovati na taj dan.

I predstavnik sindikata 'Jadranske pivovare' Goran Domljanović također je u svom obraćanju istaknuo kako Međunarodni praznik rada treba proslavljati, a ne prosvjedovati tog dana. Naime, danas u organizaciji druge sindikalne središnjice - Hrvatske udruge sindikata - radnici 'Salonita', 'Jadranske pivovare' i 'Željezare' održavaju prosvjedni skup. Čestitajući Međunarodni praznik rada, splitski gradonačelnik Ivan Kuret je u obraćanju nazočnima istaknuo je kako samo rad može osigurati budućnost Splitu i Hrvatskoj. Kuret je izrazio žaljenje što, kako je rekao, neki svojataju Međunarodni praznik rada te organiziraju 'privatnu' proslavu. 'Svima nam je danas mjesto na Marjanu', smatra Kuret.

Naime, proslavu Međunarodnog praznika rada na splitskom Zvončacu organizira splitski SDP, a na proslavi će biti i predsjednik stranke Zoran Milanović. Nazočne na proslavi na Marjanu pozdravio je i dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić čestitajući Međunarodni praznik rada.

Tijekom cjelodnevne tradicionalne splitske proslave 1. svibnja na Marjanu najavljen je kulturno-zabavni program, a za građane je organiziran besplatan prijevoz gradskim autobusima do Marjana. Organizator je najavio i da će posjetiteljima biti podijeljeno oko 5000 porcija njoka s morskim plodovima.

U Osijeku obilježen 1. svibnja Međunarodni paznik rada

Međunarodni praznik rada 1. svibnja Osječani su obilježili tradicionalnim okupljanjem na lijevoj obali Drave, u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Uz zabavni program građanima je podijeljeno više od 2.000 porcija graha s kobasicom.

Istaknuvši kako se Međunarodni praznik rada u Osijeku obilježava 116. put, regionalni povjerenik SSSH za Slavoniju i Baranju Ante Krajina kazao je kako se ovogodišnje obilježavanje održava pod sloganom 'Želimo raditi i od rada živjeti'. Upozorio je kako je, nakon nekoliko godina smanjivanja nezaposlenosti u Hrvatskoj i Osječko-baranjskoj županiji, ove godine godine nezaposlenost povećana, ocijenivši kako je 'u Hrvatskoj puno lijepih mjesta, ali je najljepše radno mjesto'.

Krajina je dodao kako, unatoč tome što je u tijeku predizborna kampanja te nazočnosti brojnih političara na mjestu održavanja prvosvibanjske proslave, neće biti političkih govora, jer će, kako kaže, političari imati prigodu govoriti tijekom kampanje.

Prvosvibanjska moto-budnica s 300 motociklista

Proslava Međunarodnog praznika rada u Bjelovaru je tradicionalno počela motociklističkom budnicom. U organizaciji Moto kluba Bjelovar okupilo se gotovo 300 motociklista koji su u pet sati ujutro krenuli u pratnji policije u jednosatnu vožnju gradom obilježavajući 1. svibanj.

Ta tradicija potječe iz 30-ih godina prošlog stoljeća kada su radnici prosvjedujući protiv ondašnjih kapitalista Međunarodni praznik rada obilježavali vožnjom na motorima bez ispušnih cijevi do obližnjeg izletišta Planinarca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene