Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žestoka svađa sa sutkinjom

'Hoćete li mi vi govoriti kako da se branim'?!' - 'Da, hoću!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader trebao bi dovršiti svoju obranu u slučaju Fimi media, najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici.

Sanader je šesti dan iznošenja svoje obrane počeo govoriti o nalazu vještaka i to o razdoblju nakon njegovog odlaska. Kaže da je osnovao dvije tvrtke u Hrvatskoj i Austriji. 'Ako je stavio troškove avionskih karata neka stavi i s čime sam ih platio. Ponavljam da u HDZ-u sve financije vodi tajništvo i glavni tajnik. Primopredaju između mene i Jadranke Kosor su vodili Jarnjak i Branko Bačić. Što se tiče Fiolića on je prešutio sudu automobil. On i Madunić su odmah pozvali medije napravili show i vratili automobil. Zašto je rekao da mi čuva čarape, a presutio automobil?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ostaje u Remetincu Sanaderu odbijena jamčevina, doznajemo što je dovelo do takve odluke suda Slika nije dostupna Vrhovni sud poništio nepravomoćnu presudu Ivo Sanader može na slobodu čim plati jamčevinu od 12,4 milijuna kuna

Sutkinja Ivana Čalić ga je upozorila da ne miješa druge postupke u ovaj predmet i da se više ne ponavlja. 'Vi nemate mjere. Nemojte se samnom nadmudrivati. Ne ponavljajte se i pripazite na koji se način obraćate sudu!', rekla je Sanaderu sutkinja Čalić.

'Vi ćete meni govoriti kako da se branim?', upitao je Sanader. 'Da, hoću, jer to što govorite nema veze sa suđenjem', odgovorila mu je sutkinja.

Bivši premijer u tom je trenu htio ustati s klupe za svjedoke i vratiti se na svoje mjesto jer mu se prigovaralo za način na koji iznosi obranu, no ipak se predomislio i nastavio s obranom.

'Barišić je u istrazi rekao da mi je dao 28 milijuna kuna. Sad u spisu stoji da je 15 milijuna kuna.Gdje je nestalo 13 milijuna? Barišić nije promijenio iskaz. Zašto mu onda USKOK ne vjeruje za 28, a vjeruje za 15.To je konstrukcija', kazao je Sanader.

'Kaže da mi je predao novac u dva navrata u svibnju 2009. Koji dan, koji datum, gdje? Tko je to vidio? Ako se nekome daje toliki novac sigurno se pamti i datum i iznos novca. Kaže da mi je novac donio u torbi. Da je Barišić nosio toliku sumu novca u torbi moje bi ga osiguranje pregledalo i znali bi što je unutra', dodaje bivši premijer u svojoj obrani.

'Mladen Barišić je 19 puta u godinu dana davao iskaz. Uskok mu je očito rekao 'to je malo, daj još nešto o Sanaderu'. I tako se došlo do optužnice protiv mene. Maček je bio pod pritiskom Uskoka i Jadranke Kosor pa je djelomično popustio', tvrdi Sanader.

Sanader je iznošenje obrane nastavio opisom kolekcije umjetnina. 'Slike su puno jeftinije kad ih nabavljate od autora ili obitelji. Ja sam većinu slika nabavljao na taj način. Osim slika odnijeli su mi i nagrade, skulpture koje sam dobivao tijekom obnašanja dužnosti najviših dužnosnika. Postoji čitav niz malih minijuatura koje nisu rađenje kao slike nego čestitke. To je bio emotivni moment koji sam dao uokviriti. I to su mi oduzeli, a nisu trebali. Mi smo u obitelji od najmanjih nogu, zbog mog praujaka Ante Topića Mimare, često imali kolekcionarstvo kao temu. Kad god bi se skupili stvarale su se priče oko njegove fantastične kolekcije. Živio je u Salzburgu, imao je kontakt s mojim ocem, slao je novce kad mu je umrla sestra, moja prabaka. Dakle to moje kolekcionarstvo potječe i od obiteljskih veza i nasljeđa', prepričao je Sanader.

Sanader zavrsio sa iznošenjem obrane. Nije htio odgovarati na dodatna pitanja. Požalio se da mu je u ovom predmetu blokirana imovina što mu onemogućava da angažira vještake te tvrdi kako nema novca za kopirati spis. Tvrdi da odvjetnike samo dijelom plaća. Sutkinja ga je upitala zašto je dva stana u Kozarčevoj stavio na punca. 'To je zajednička odluka i interni dogovor u obitelji', tvrdi Sanader.

>> 'Predavao sam vjeronauk, u Austriji zaradio 2 milijuna eura, a Fiolićeve optužbe su najgluplja stvar koju sam čuo'

Na posljednjih pet ročišta Sanader je odbacio optužbe da je sudjelovao u izvlačenju 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki te ponovio da je žrtva političkog progona koji je glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću naložila njegova nasljednica Jadranka Kosor.

Ustvrdio je i da je sve svoje nekretnine, ali i većinu umjetnina, kupio prije bilo kojeg nedjela za koje ga se tereti te da se u nalazu vještaka, iz kojega se zaključuje da se obogatio korupcijom, ne spominje 13 godina rada u Austriji gdje je zaradio gotovo dva milijuna eura.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene