Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Oduzimanje putovnice ne bi ništa značilo'

'Sanaderu je blokirana i imovina koju nije prijavio'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić izjavio je da nije bilo nikakvog opravdanog razloga da se sudu predloži zatvaranje bivšeg premijera Ive Sanadera zbog opasnosti od bijega.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Prema RIA-i Ako joj se zaplijeni imovina, uzvratit će istom mjerom: Rusija na raspolaganju ima 288 milijardi dolara imovine! Vladimir Putin Povod nije jasan Putinov misteriozni zahtjev: Osigurao sredstva i naredio da krene potraga

 

Bajić je dodao da oduzimanje njegove putovnice samo po sebi ne bi značilo ništa jer je iz Hrvatske mogao otići s osobnom iskaznicom koja se ne može oduzeti. Bajić je to kazao nakon sjednice Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije zatvorene za javnost.

>> Sud blokirao i račune Sanaderovih kćeri

>> Ravnatelj USKOK-a Cvitan: Sanaderu je blokirana imovina!

Glavni državni odvjetnik kazao je da je blokirana Sanaderova imovina i to ne samo ona koju je prijavio u imovinskoj kartici nego i imovina njegove šire i uže obitelji.

Jedino primanje, čini se, kojim trenutačno mogu raspolagati je fakultetska plaća Mirjane Sanader. Iz Sabora doznajemo da obitelj po zakonu ne može tražiti ni njegovu zastupničku plaću koje se, podsjetimo, odrekao kada je aktivirao zastupnički mandat.  Sanaderu će biti isplaćen tek jednokratni paušal od 1.700 kuna.

Kako doznajemo, Ivi Sanaderu blokiran je određen broj bankovnih računa kao i računa njegove uže obitelji te poslovni udjeli u trgovačkim društvima. Ivo Sanader prijavio je suvlasništvo triju tvrtki, jedne u Austriji, dviju u Hrvatskoj.

Od nekretnina ima stan u Splitu. Na suprugu glasi vila u Kozarčevoj zajedno s garažom. Kao i vinograd u Zaprešiću. Dok od pokretnina, Renault 8 glasi na njega, a Mercedes iz 99. na suprugu. Ukoliko nešto od toga bude blokirano, najvažnije je da bude očuvano. Zato se u nekim slučajevima može prodati i prije pravomoćne presude.

Odvjetnik Bajić rekao je da ne može potvrditi autentičnost dokumenata koje je objavio WikiLeaks o razgovoru između njega i američkog veleposlanika u Hrvatskoj, ali da može potvrditi da Državno odvjetništvo ima jako dobre odnose s nadležnim službama i tijelima SAD-a. Jer, dodao je, 'od njih dobijamo dragocjene podatke, posebno kroz međunarodnu suradnju'.

Odgovarajući na pitanje može li se Sanader nadati novim istragama i hoće li one biti uključene u zahtjev za izručenje, odgovorio je da se mogu otvoriti novi predmeti ako rezultati postupanja pokažu osnovanu sumnju.

Opovrgnuo je nagađanja medija da državno odvjetništvo traži 15 godina zatvora za Sandera. 'Odvjetništvo nije predložilo kaznu za Sanadera jer to ne može činiti dok je istraga u tijeku', kazao je i dodao kako je preuranjeno govoriti o takvim stvarima jer je pitanje što će istraga pokazati.

Upitan očekuje li da austrijske vlasti oduže izručenje Sanadera kako bi ga ispitale zbog slučaja Hypo banke Bajić je ustvrdio da to 'nema veze jedno s drugim'. 'To se sve može dogoditi u roku za ekstradiciju ako se bude događalo. To je stvar austrijskih pravosudnih tijela a ne naših', zaključio je Bajić, dodavši da je postupak ekstradicije pokrenut i da stvari idu svojim tijekom. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene