Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susret u Mokricama

Sanader i Pahor danas prvi put oči u oči

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi puta nakon slovenske blokade hrvatskih pregovora danas u Mokricama u 12.30 sati sastat će se premijeri Ivo Sanader i Borut Pahor. Predviđeno je da razgovor ugodni dvojice premijera potraje sat vremena.

Susret dvojice premijera očekuje se dugo, još od Pahorova preuzimanja dužnosti nakon rujanske pobjede na parlamentarnim izborima, ali su zbog tijeka događaja Sanader i Pahor, koliko je javnosti poznato, dosad kontaktirali samo telefonom. Čak su se i ministri vanjskih poslova tek u tajnosti susreli prije desetak dana u Bruxellesu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nitko ništa ne zna Pahor nema informaciju da je Sanader u Sloveniji Slika nije dostupna Potvrdio, ali bez detalja Pahor: Znam da je Sanader ušao u Sloveniju

Cijelo vrijeme ove krize Sanader i Pahor su vodili igru 'gluhih telefona' a hravtski premijer je za vrijeme Svjetskog rukometnog prvenstva pokušao i s 'rukoemtnom diplomacijom' te je slovenskog kolegu u više navrata pozivao na utakmicu. Pahor je to nekoliko puta odbio uz objašnjenje da navijački ambijent nije prikladno mjesto za ovako ozbiljne razgovore.

>> Sanader: Spriječite taj igrokaz oko referenduma

Sanader želi da mu Pahor objasni zašto je Slovenija baš sada odlučila blokirati hrvatske pregovore, kad problem granice već od ranije nije riješen.

Podsjetimo, Slovenija je na Međuvladinoj pristupnoj konferenciji u prosincu blokirala 11 od 15 mogućih pregovaračkih poglavlja u pristupnom procesu Hrvatske i EU, objašnjavajući takav potez tvrdnjom da Hrvatska u dokumentima koje je priložila u pregovorima prejudicira morsku i kopnenu granicu sa Slovenijom i najavila da će od blokade odustati samo onda ako se Hrvatska obveže da nijedan dokument neće koristiti u rješavanju spora.

Hrvatska od samog početka ustraje na činjenici da je granični spor bilateralno pitanje, koje je neriješeno još od stjecanja neovisnosti Slovenije i Hrvatske te da takva pitanja nikad u povijesti EU nisu bila predmetom pristupnih pregovora. Hrvatska traži da se to pitanje makne s dnevnog reda pregovora o članstvu u EU i da o prijeporu odluku donese Međunarodni sud pravde u Haagu ili bilo koja međunarodna sudska institucija i da se obje države unaprijed obvežu da će poštivati sudski pravorijek.

Za Sloveniju izlazak pred sud nije prihvatljiva mogućnost, jer ne želi da se spor rješava samo prema odredbama međunarodnog prava, već zahtijeva da se pitanje riješi političkom odlukom, bilateralno ili uz posredovanje, koja bi se temeljila na konceptu 'pravednosti', a ne prava. Susjedna država također traži da se to pitanje na takav način riješi do kraja ove godine, prije ulaska Hrvatske u EU.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene