Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: Gradovi ne smiju povećavati cijene komunalnih usluga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županije, gradovi i općine, kojima od početka ove godine u cijelosti ide prihod od poreza na dohodak, u prva su dva mjeseca uprihodovali 345 milijuna kuna više nego li u istom razdoblju lani kada su prihode ostvarivali udjelom u porezima na dobit i dohodak, izjavio je danas ministar financija Ivan Šuker.

Tako je, kako je iznio ministar, Zagreb u dva mjeseca ove godine uprihodovao 60 milijuna kuna više nego li u istom razdoblju lani, Split 18 milijuna kuna, Osijek 8 milijuna, Velika Gorica 7 milijuna, Sisak 6,5, Požega 1,8 milijuna kuna više.

Pročitajte i ovo Frizerski salon INFLACIJA BUKTI Pogledajte koliko su poskupjele usluge u godinu dana Slika nije dostupna Kosor Bandiću: Odmah smanji cijene komunalija

Ti su podaci nagnali premijera Ivu Sanadera da pozove na smanjenje cijena lokalne jedinice koje su, s obrazloženjem da će im prihodi u ovoj godini biti manji, povećale cijene komunalnih usluga.

"Vidimo da oni dobivaju više, a da s druge strane više uzimaju od građana. Smatramo da to nije u redu i pozivamo ih da korigiraju cijene", kazao je Sanader na sjednici Vlade koja je odlučila o povratu sredstava poreza na dobit uplaćenih početkom ove godine.

Naime, tijekom prošle godine lokalne su jedinice ostvarivale prihode na temelju svoga udjela u porezima na dohodak i na dobit, a od početka ove godine porez na dohodak u cijelosti je lokalni prihod, dok državi u potpunosti ide prihod od poreza na dobit.

Kako su neke tvrtke akontaciju poreza na dobit za prošlu godinu uplatile 2. siječnja ove godine, to je taj iznos uplaćen državi koja ga sada vraća gradovima i općinama.

Njima će biti vraćeno ukupno oko 6,4 milijuna kuna, od čega će najviše dobiti Rovinj (1,6 milijuna kuna).

Rovinj je, pak, i jedini grad koji, kaže ministar Šuker, u prva dva mjeseca ove godine ima manji prihod nego li u istom razdoblju lani.

"To je mali grad koji ne može supstituirati porez na dobit od Adris grupe, ali Vlada je već rekla da će Rovinju pružiti pomoć u određenim projektima čime bi se to nadomjestilo", rekao je Šuker.

Prihodi lokalnih jedinica u prva dva mjeseca 2007. porasli su za 25,7 posto, odnosno uprihodovale su 1,7 milijardi kuna, dok su u istom razdoblju lani imale 1,3 milijarde.

Trend rasta prihoda lokalnih jedinica nastavljen je i u ožujku, a Šuker uz rast gospodarske aktivnosti kaže kako se to može zahvaliti i zahvaćanju dijela 'sive ekonomije'.

Nije ipak mogao procijeniti kakva će biti kretanja do kraja godine, a na upit nije li prihod od poreza na dobit nešto veći sredinom godine, odgovara kako je jedino svibanj mjesec koji "nešto odskače".

Podsjetio je, naime, da se porez na dohodak plaća kao akontacija (jedna dvanaestina mjesečno), a nakon što tvrtke do kraja travnja predaju godišnje prijave, neke imaju povrat, a neke trebaju nadoplatiti porez na dohodak.

Ministar financija istaknuo je kako su prihodi proračuna, na
jučerašnji dan, bili 16 posto veći nego li na isti dan lani, a nije
želio špekulirati hoće li sredinom godine doći do rebalansa.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene