Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vježbom do zdravlja

Samo 10 minuta tjelovježbe može sačuvati zdravlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugo sjedite, bole vas leđa ili nemate kondicije? Možda je pravo vrijeme da se posvetite tjelovježbi. Mjesec travanj bio je mjesec preventive. U završnoj akciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i fizioterapeuta u središtu Zagreba građanima su se pokazivale vježbe koje mogu raditi doslovno svugdje.

U središtu Zagreba vježbalo se punom parom, sve kako bi i građani postali svjesni koliko je tjelovježba važna u svakom razdoblju života.'Imao sam povredu kralježnice i zato mi je važno ovo vježbanje', kazao je Vinko Bajzec.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zvono za uzbunu... Bolest današnjice: Čak trećina Hrvata - pretila! Slika nije dostupna 24% manje aktivni Toliko smo lijeni da ćemo kraće živjeti?!

Neki su svjesni da fizička aktivnost znači i zdravlje, dok neaktivnost može uzrokovati smrtnost. Preventivom zapravo štedimo na liječenju, a potrebno je, kaže struka, samo malo truda. 'I ovom akcijom pokušavamo promovirati na taj način da ipak sačuvaju srce i krve žile, ali da čovjek i smanji težinu', kazao je Nenad Korkut, glasnogovornik HZZO-a.

>>
Kako se pripremiti za ljeto? Otkrivamo sve trikove!

'Svaki dan posvetiti deset minuta. Može biti u uredu, kod kuće, bilo gdje i to je dovoljna prevencija', kazala je fizioterapeutkinja Rašeljka Batelić Dragić. Fizioterapeuti su se dali na posao i pokazali da je vježbanje moguće svugdje, čak i na radnom mjestu. Oni koji većinom sjede bi trebali raditi vrlo laganu vježbu istezanja: Glavu naprijed lagano istegnuti, zadržati i onda vratiti do sredine.

Nažalost, tek kada počnu bolovi, ljudi shvate koliko je bitno voditi računa o sebi. 'Osjećam se vrlo ugodno nakon aerobika, ne bi vjerovali. U početku sam bila umorna, sad ne, sad bi mogla ići na Sljeme poslije aerobika', kazala je Samija Bejtović. Struka se nada da će se ovakvim primjerima voditi i drugi građani te da će im tjelovježba postati svakodnevica.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene