Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predavanja i radionice

Sajam stipendija ovog će se tjedna održati u Zagrebu i Rijeci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sajam stipendija i prateće obrazovne ponude, najveći sajam obrazovanja u regiji, koji će predstaviti mogućnosti studiranja i stipendiranja u Hrvatskoj i inozemstvu, održat će se ovoga tjedna u Zagrebu i Rijeci.

Očekuje se više od 11.000 posjetitelja, 45 izlagača iz 12 zemalja te više od 5600 stipendija. Izlagat će hrvatska i inozemna visoka učilišta, ministarstva, jedinice lokalne samouprave, veleposlanstva te strani kulturni centri, tvrtke, zaklade i udruge, priopćio je Institut za razvoj obrazovanja koji organizira sajam.  U Zagrebu će se sajam održati u utorak, 16. listopada, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a u Rijeci u četvrtak, 18. listopada, na tamošnjem Filozofskom fakultetu.

Zemlja partner ovogodišnjeg osmog sajma su Sjedinjene Američke Države, svjetski lider u znanosti i visokom obrazovanju koji će na Sajmu predstaviti renomirana američka visoka učilišta i ugledne znanstvenike.

Sajam će predstaviti i Inicijativu u visokom obrazovanju za Jugoistočnu Europu, čiji je dugoročni cilj pokretanje prvog međunarodnog znanstvenog instituta za visoko obrazovanje u ovom dijelu Europe, kao strateški značajan korak za daljnji razvoj visokog obrazovanja u regiji. Studenti i učenici, kroz razgovor s bivšim stipendistima, moći će doznati informacije o studijskim programima, stipendijama, standardiziranim ispitima za studij u inozemstvu i tečajevima stranih jezika.

>> Ukida se studijski program Erasmus?

U popratnom programu održat će se predavanja i radionice svjetskih stručnjaka te okrugli stolovi o gorućim temama u visokom obrazovanju u Hrvatskoj i svijetu. Prof. dr. Sheila Slaughter (SAD) trebala bi govoriti o "akademskom kapitalizmu", kontroverznoj temi koja propituje do koje mjere su sveučilišta postala poduzeća, profesori poduzetnici, a studenti kupci obrazovnih usluga, dok će prof . dr. Robert Toutkoushian, također iz SAD-a, voditi radionicu o reformi financiranja visokog obrazovanja u Hrvatskoj.

Najavljen je i okrugli stol 'Strateški pristup mobilnosti studenata i internacionalizacija visokog obrazovanja' na kojemu će sudjelovati predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za mobilnost i programe Europske unije te Sveučilišta u Zagrebu.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, a ulaz na Sajam i sva događanja u sklopu popratnog programa je besplatan. (Hina)

Pročitajte i ovo Proslava Nove godine u Hrvatskoj - 3 Radosan ulazak u Novu godinu Zabavni program, pjesma, veselje: Pogledajte kako su izgledali dočeci Nove godine širom Hrvatske Nova gradska knjižnica u Rijeci Otvorena nova knjižnica Povijesni trenutak: Grad koji teče dobio je najljepši poklon, čekalo se u kilometarskim kolonama

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene