Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: Pomilovan Zvonko Bušić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka savezna Komisija za pomilovanja donijela je odluku da, nakon 32 godine provedene u zatvoru, pomiluje hrvatskoga emigranta Zvonka Bušića, koji je 1977. u SAD osuđen na doživotni zatvor zbog otmice zrakoplova, izjavio je glasnogovornik Komisije Thomas Hutchinson.

'U svojoj posljednjoj odluci Komisija za pomilovanje SAD je naredila pomilovanje Zvonka Bušića s 20. srpnja', izjavio je u Washingtonu glasnogovornik Komisije Thomas Hutchinson, napomenuvši da je odluka donesena još u svibnju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svečano potpisao pristupnicu 32 godine robijao zbog otmice aviona, a sada ušao u hrvatsku politiku Slika nije dostupna Zvonko Bušić odbacuje navode New York Timesa

Zvonko Bušić (62) tad će iz zatvora Terre Haute u Indiani biti 'prebačen pod nadležnost i u pritvor Imigracijske službe koja ima ovlast da donese odluku o deportaciji. Ako se nalog o deportaciji izvrši, uvjet je da se više nema pravo vratiti u SAD', rekao je Hutchinson.

Skupina hrvatskih političkih aktivista, predvođenih Zvonkom Bušićem, 10. rujna 1976. otela je putnički zrakoplov Boeing 727 TWA 355 na letu od New Yorka do Chicaga, sa 76 putnika, s namjerom da iz njega izbace letke nad Londonom i Parizom, u kojima se objašnjava hrvatski slučaj u tadašnjoj Jugoslaviji i poziva na njezinu neovisnost.

Zrakoplov je sletio u Pariz gdje su se otmičari predali nakon što su na njihov zahtjev ti proglasi objavljeni u američkom tisku.

Otmičari su prije otmice u jednom pretincu njujorške podzemne željeznice ostavili bombu, a preko pilota su proslijedili informacije o njoj. Ipak, prilikom deaktiviranja te bombe poginuo je američki policajac Brian Murray, a trojica su bila ranjena.

Zvonko Bušić, temeljem američkog Zakona o borbi protiv otmica, osuđen je zbog otmice i djela koje je dovelo do smrti druge osobe, na kaznu doživotnog zatvora s mogućnošću pomilovanja nakon 10 godina. Takva kazna predviđala je puštanje na slobodu nakon 30 godina izdržanog zatvora, odnosno 11. rujna 2006 godine.

Komisija za pomilovanja 2006. odbila je Bušićev zahjev za pomilovanje.

Za otmicu zrakoplova s njim su osuđeni i njegova supruga Julienne Eden Bušić te još trojica Hrvata - Petar Matanić, Slobodan Vlašić i Frane Pešut - koji su svi odslužili svoje zatvorske kazne.

MVPEI zasad bez komentara o Bušiću

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija nije dobilo službenu informaciju o odobrenom zahtjevu za pomilovanjem hrvatskog emigranta Zvonka Bušića i zasad ne može komentirati slučaj.

MVPEI je poručio da ne može ništa komentirati dok se slučaj Zvonka Bušića i formalno ne okonča pred nadležnim američkim tijelima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene