Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primali novac za ništa

Kako su reporterke Dnevnika Nove TV 'srezale' prava saborskim zastupnicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neovisno dolaze li na posao ili sjede kod kuće saborski zastupnici imaju pravo na naknadu za odvojeni život.

Na taj su propust u Dnevniku Nove TV u više priloga upozoravale reporterke Barbara Štrbac,Tatjana Krajač i Ivana Brkić Tomljenović. Zahvaljujući njima, saborski zastupnici će sada ostati bez dijela tih povlastica.

Pročitajte i ovo Sabornica - 1 Krenula je kampanja Ovo je jedini političar koji već sada zna da ima mjesto u Saboru Građani na biralištima Iznenađenje s Pantovčaka Kako je Milanoviću palo na pamet da izbori budu u srijedu, a ne u nedjelju?

Saborskim zastupnicima godišnje se tri mjeseca neće isplaćivati naknada za odvojen život. Do odluke je došlo nakon više priloga reporterki Dnevnika Nove TV Tajane Krajač, Barbare Štrbac i Ivane Brkić Tomljenović koje su izvještavale o  detaljima beneficija zastupnika i upozoravale na nelogične povlastice.

Naime, osim iznadprosječne plaće, plaćenog stana i dijela režija, svaki zastupnik koji ima prebivalište izvan Zagreba te mu porezni obveznici plaćaju stan, ima pravo i na naknadu za odvojeni život. I to tisuću kuna na mjesec. Neovisno dolazi li na posao ili sjedi kod kuće.

No, zastupnici sada ostaju bez te naknade, ali ne u potpunosti nego tri mjeseca godišnje.

Naime, predsjednik saborskog odbora za izbor i imenovanja Franjo Lucić rekao je da je predsjedništvu Sabora predloženo da se nakanada za odvojeni život ne isplaćuje u razdoblju od 15.7-15.9. i od 15.12.-15.1. , te u razdoblju raspuštanja Sabora. Do sada se naknada nije isplaćivala samo u kolovozu.

'Svjedoci smo da svi želimo postići prosperitet i smanjiti troškove', rekao je Lucić. Na ovaj način bi se u 4 godine mandata, na temelju 69 zastupnika koji u ovom sazivu Sabora dobivaju naknadu, uštedilo 950 tisuća kuna. Novac bi se, kaže Lucić, plasirao onima kojima je to potrebno.

Kolumna Tatjane Krajač: Pod krinkom uvođenja reda pokušavaju nas cenzurirati

Prijedlog je na odboru prihvaćen jednoglasno, ide na Predsjedništvo Sabora, a kada oni to verificiraju stupa na snagu.

'Prvi, minoran korak'

'To je prvi, minoran korak, no u pripremi su i ostali koje smo spominjali u kampanji', izjavila je novinarima nakon sjednice Ružica Vukovac (Most).

Tatjana Krajač nominirana je za Večernjakovu ružu za 2015. godinu u kategoriji TV osoba godine. Potvrdila je da se radi na zakonima kojima će se smanjivati plaće i druge beneficije prema zastupnicima. 'Ne odustajemo od zakona 6 plus šest, to će doći na red, istina ne može se primjeniti na ovaj saborski saziv, ali primjenit će se na idući', rekla je zastupnica Vukovac.

Razgovara se i o drugim opcijama, među kojima je i 'bodovanje dolaska' zastupnika. 'Ako zastupnici nisu u Saboru mislim da zaslužuju kaznu', kaže Vukovac i dodaje kako i osobno to zagovara, ali nije sigurna hoće li to proći.

To je malo duže, ali je još uvijek u proceduri, kaže Mostova zastupnica.

Inače, osim ove naknade, svaki zastupnik ima pravo i na zastupnički paušal u iznosu od 1.500 kuna mjesečno, što je preko 2 milijuna kuna godišnje. Lucića smo pitali za tu naknadu, a on je odgovorio da se zastupnicima ne može sve uzeti te da ih se ne može prostituirati.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene