Obavijesti Video Pretražite Navigacija
skandalozne izjave

Saborski zastupnik tražio od šefa policije da progleda kroz prste pijanim vozačima, podržao ga i ministar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Damir Felak, saborski zastupnik HDZ-a, prilikom otvorenja Obrtničkog i gospodarskog sajma u Križevcima, pozvao je šefa policije da u vrijeme Martinja ne kažnjava pijane vozače jer je "potrošnja pokretač gospodarstva". U tome ga je podržao i Darko Horvat, ministar gospodarstva.

Na otvorenju Obrtničkog i gospodarskog sajma u Križevcima HDZ-ov saborski zastupnik je pozvao policiju da progleda kroz prste pijanim vozačima tijekom Martinja, a ministar ga - podržao. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Pripazite Vozači, oprez! Policija provodi pojačan nadzor, a posebno će se usmjeriti na jednu stvar Godina dana nakon uhićenja Darka Horvata - 1 Život ide dalje Godina dana afere po babi i stričevima, a gdje su danas osumnjičeni? "Mislim da je tu zalutao iz čiste zabune"

Damir Felak, HDZ-ov saborski zastupnik, u svom se pozdravnom govoru najednom izravno obratio načelniku policije.

"Zamolio bih načelnika policijske uprave da ovih dana njegovi djelatnici budu malo milostivi i da progledaju kroz prste onima koji će malo više “potrošiti” mošta ili vina jer, kao što svi znamo, potrošnja je pokretač gospodarstva i puni državni proračun te utječe na rast BDP-a. Stoga, uz preventivu, budimo malo milostivi ovih dana i budimo milostivi prema onima koji puno troše", poručio je Felak, prenosi portal Epodravina.

Nakon njegovog govora okupljenima se obratio i ministar gospodarstva Darko Horvat. Ako ste možda očekivali da ministar zbog tako neodgovornih riječi "ukori" stranačkog kolegu, razočarat ćemo vas. 

Štoviše, on je njegov poziv podržao s govornice. "U nadi sam da će stvarno policijska uprava poslušati i zapamtiti vaše rečenice – rekao je Horvat, piše Epodravina.

Izvučeno iz konteksta?

Dan kasnije, međutim, Horvat tvrdi da se radi o lažnoj vijesti te da je sve izvučeno iz konteksta.

"Ja sam rekao da se nadam da oni koji će se malo opustiti uopće neće sjedati za volan i da živim u nadi da će policija korektno obaviti svoj posao. Mi smo u Međimurju izgubili ove godine 11 mladih života u prometu i da ja sad pozivma policiju da ne kažnjava alkoholizirane vozače, pa tko je tu lud", rekao je Horvat za 24sata, dodajući da je Felak policiji doista poručio da budu malo milostiviji prema onima koji naprave prijestup, ali da je također molio i policiju da odradi svoj posao.

Veće kazne za pijane vozače

Upravo je ove godine Vlada, čiji je Horvat član, Saboru poslala novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama, a Felak ga, zajedno s kolegama zastupnicima, podržao. Novi zakonski tekst povećao je kazne za pijane vozače, pa tako vozač s više od 1,5 promila riskira kaznu od 10 do 20 tisuća kuna. 

Prema analizi prometnih nesreća od 2016. do 2018. godine, za smrt svake četvrte osobe u prometu kriv je pijani vozač. U tom su razdoblju vozači pod utjecajem alkohola skrivili čak 12.989 prometnih nesreća u kojima je poginulo 235 osoba (24,6 posto), teško ih je ozlijeđeno 1.709 (20,7 posto), a lako 5.524 (15,8 posto).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene