Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kandidat za ministra kulture

'Nikada nisam dizao sredstva da bih otišao u trgovinu ili birtiju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu raspravlja o imenovanju Berislava Šipuša novim ministrom kulture.

Kandidata za ministra Odboru je predstavio premijer Zoran Milanović, nakon čega je Šipuš odgovaraoo na pitanja članova Odbora, ali i drugih zainteresiranih saborskih zastupnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog privatnog korištenja kartice Ministarstva Počelo suđenje bivšem ministru kulture Berislavu Šipušu: "Nisam kriv" Slika nije dostupna DOŠLE DO SABORSKOG ODBORA Brodske mame poručile: "U Slavonskom Brodu više nema obitelji koja ne razmišlja o odlasku"

'Vrijeme je da raščistimo tu temu jednom za svagda, pojavio se tip manipulacija da sam nezakonito koristio sredstva. Službenu karticu koristio sam samo u službene svrhe, ako nisam mogao platiti nešto karticom tada bih digao sredstva. Nikada nisam uzimao akontacije za službena putovanja. Sve je potkrijepljeno računima i opravdano. Za 19,20 eura koje sam platio na autocesti kada sam išao na put u Italiju nisam imao račun pa sam uplatio 149 kn u proračun. Nikada nisam dizao sredstva da bih otišao u trgovinu ili birtiju već samo u službene svrhe, kada nisam mogao platiti kreditnom karticom', rekao je Šipuš. 

Premijer je na početku rekao kako 'u ove tri i pol godine na njegov rad nisam imao niti zamjerki niti saznanja da je nešto nestručno, neprofesionalno ili nezakonito radio'.

'Kultura je resor srca u Vladi, pitanje demokratske opstojnosti nacije, ne može biti postavljena na komercijalnim osnovama. Novca nema mnogo, a mnogi su za njega zainteresirani, svi misle da je njihov projekt najbolji, tu ministar mora znati reći ne.'

Berislav Šipuš bi na ministarskoj dužnosti trebao zamijeniti Andreu Zlatar Violić, koja je podnijela ostavku nakon što je nalaz državne revizije pokazao kako su tijekom 2013. u Ministarstvu isplaćivani predujmovi za službena putovanja koji nisu bili pokriveni računima.

Šipuš: Dovršit ću ključne projekte ministarstva

Revizori su utvrdili i da je na službenu kreditnu karticu podizana gotovina, "što nije evidentirano u okviru blagajničkog poslovanja".

Šipuš je od ministričine ostavke vodio Ministarstvo kao njezin zamjenik, a ministrom bi trebao biti imenovan u okviru kvote HNS-a.

Novog ministra kulture trebao bi potvrditi Sabor, koji o njegovu imenovanju glasuje bez rasprave. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene