Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Saborski klubovi podržali Karamarka i Šimunovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski klubovi podržali su danas mjere koje su u svojim izvješćima najavili ministri unutarnjih poslova i pravosuđa Tomislav Karamarko i Ivan Šimonović.

Zoran Milanović (SDP) pritom je ustvrdio da većina najavljenih zakonodavnih mjera već postoji te da će njihova primjena ovisiti o podršci koju će novim ministrima pružiti Vlada i premijer. 

Pročitajte i ovo Volodomir Zelenski - 4 Sastanak s ministrima Zelenski: "Suradnja s EU-om ključna za pobjedu, Kijevu treba obrambena podrška" Slika nije dostupna Pozivaju poljoprivrednike Zagrebačka županija dijeli potpore zbog štete od tuče u dvjema općinama: Gotovo tri milijuna kuna

>> Karamarko nije čuo za osnivanje odreda zaštitara

'Dajemo vam konstruktivnu podršku, ali odgovornost očekujemo od vas i od Vlade', poručio je Milanović ministrima.

Kao nužnost je pozdravio i posljednje kadrovske promjene u policiji, kao i najavu da će se sigurnosno provjeravati suci na uskočkim odjelima.

Milanović se založio i da se USKOK-u omogući uvid u bankarske tajne, ocijenivši da je bankarska tajna zastarjeli institut, kojega je zakon već relativizirao pa bi, smatra, sad trebalo napraviti i korak dalje.

'Skalpel ili sablja isto je, ali onaj tko misli da Hrvatska može proći bez reza je naivan', ocijenio je IDS-ovac Damir Kajin, koji smatra da 'svaki mafijaš u ovoj državi ima svog policajca, suca, novinara i političara'. 'Kako je moguće da se u zatvoru odigravaju orgije, da vam čuvari peru auto, da se idete kući ženiti itd.', upitao je Kajin.

Ocijenio je i da na progon ne bi trebali biti imuni oni koji su u pretvorbi stekli vrijednu imovinu, a koji, upozorava Kajin, svoj položaj ne osiguravaju atentatima, poput mafijaša, nego utjecajem na medije i izvršnu vlast. 'Oni su zaštićeni kao lički medvjedi i zato su građani, ne preplašeni, nego ljuti', rekao je Kajin.

Vesna Pusić (HNS) pozdravila je povezivanje organiziranog kriminala s korupcijom u današnjim nastupima dvojice ministara, ističući kako organizirani kriminal upravo kroz korupciju dolazi do novca i utjecaja.

Od ministra Karamarka zatražila je da izvijesti i o posljednjim privođenjima o kojima govore mediji.

Ocijenivši da ključni dio problema leži u sudovima, Pusić se založila da se još jednom razmisli je li Hrvatska bila spremna za trajnost sudačkog zvanja.

Silvano Hrelja (HSU) pozdravio je najavu depolitizacije policije, založivši se da se depolitizacija provede i u pravosuđu, zdravstvu i financijskim institucijama.

Upozorio je i da bi država sucima koji će raditi na uskočkim odjelima morala osigurati osobnu i zaštitu njihovih obitelji.

Hrelja smatra i da se policajce ne bi trebalo slati u osiguranje manifestacija i sportskih utakmica, već da bi te poslove trebala obavljati pričuvna policija, kakvu, kaže, imaju mnoge od Hrvatske bogatije zemlje.

Milorad Pupovac (SDSS) pozvao je, pak, na 'zakonodavni patriotizam', ocijenivši da će se povjerenje u borbu protiv mafije testirati upravo na ponašanju političkih stranaka.

Andrija Hebrang (HDZ) dijeli ocjenu ministara da je stanje ozbiljno, ali je naglasio da nije i dramatično. Najavljene mjere ocijenio je dobrim prvim korakom te istaknuo da je odgovornost za borbu protiv korupcije na čitavom društvu.

Vladimir Šišljagić (HDSSB) ustvrdio je, pak, da su i pojedinci iz policije, DORH-a i sudstva u sprezi s organiziranim kriminalom, a nezavisni Dragutin Lesar upozorio da će za provođenje najavljenih mjera Vlada morati osigurati značajan novac.

Zastupnici su jutros, prije obraćanja ministara, kratko raspravili prijedlog Dragice Zgrebec (SDP) da se naselje Štefanec izdvoji iz općine Mala Subotica i pripoji Čakovcu.

U tijeku je rasprava o prijedlogu Zakona o dodatku na sljepoću, Odbora za ljudska prava.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene