Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjenje prava zastupnika?

Saborska oporba žestoko protiv izmjena saborskog Poslovnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ se danas žestoko usprotivio izmjenama saborskog Poslovnika koje predlažu vladajuće stranke, kojima je cilj, prozivaju HDZ-ovci, ograničiti pravo zastupnika na izgovorenu riječ i iznošenje mišljenja, te osigurati dominantan položaj Vlade u odnosu na parlament.

"Gušiti Poslovnikom pravo na izgovorenu riječ je nešto što je u parlamentarnoj praksi nezapamćen i opasan pristup ograničavanja prava zastupnika na govor i iznošenje vlastitog mišljenja", kazao je Davorin Mlakar u ime Kluba HDZ-a.

Iako se složio da se institut ispravka netočnog navoda do sada često zlorabio u sabornici, Mlakar je istaknuo da je predsjedavajući sjednicom i do sada imao na raspolaganju više mjera kojima je takve zlouporabe mogao, a nije sprječavao. Potvrda toga je, kazao je, i činjenica da u Poslovniku ima više odredbi o uvođenju reda i stegovnim mjerama nego o pravima i slobodama zastupnika.

Pročitajte i ovo Simulirana sjednica u Saboru za učenike simulirana sjednica Jandroković otvorio sjednicu Sabora: "Politika nije šou i zabava" Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić lom u stranci Udarac Raspudićima! Napuštanjem Mosta ostaju bez novca iz proračuna, samo je jedan način da ga dobiju

Sloboda zastupnika

"Mjere koje sada uvodite pod firmom dinamičnosti rasprave iza sebe imaju drugi učinak - onemogućavate slobodu zastupnika da iznesu svoje mišljenje koristeći se različitim instrumentima", poručio je vladajućima. Prozvao ih je da predloženim izmjenama štite položaj izvršne vlasti u odnosu na Sabor, dajući Vladi zadnju i odlučujuću riječ u parlamentu, što se, naglasio je, kosi s načelima Ustava i parlamentarne demokracije.

Osim ukidanju ispravka netočnog navoda, Mlakar se usprotivio i promjeni instituta povrede Poslovnika, bespredmetnim ocijenivši da se o tome je li prekršen Poslovnik ili ne odlučuje naknadno, pa i danima nakon što je zastupnik imao prigovor. Dinko Burić (HDSSB) također predložene izmjene doživljava kao ograničavanje slobode zastupnika, posebno oporbenih, na slobodu govora i izražavanja u Saboru.

Prava zastupnika

Istaknuo je kako, unatoč dosadašnjim zlouporabama Poslovnika, bilo kakva promjena tog glavnog propisa o radu parlamenta ne smije dovoditi u pitanje prava zastupnika. "Ne smije se dogoditi da nova razina mjera bude manja od one koja je do sada postojala", poručio je.

Glavni prigovor Hrvatskih laburista na predložene izmjene odnosi se na, rekao je Dragutin Lesar, davanje dominantnog položaja Vladi i vladajućoj većini, dok se oporbu, ocijenio je, slabi ukidanjem raznih alata za političko nadmudrivanje.

Da bi se spriječile zlouporabe i poboljšala percepcija javnosti prema Saboru i zastupnicima, smatra, potrebno je uvesti novčane kazne za zastupnike koji ne dolaze na sjednicu, posebno u vrijeme kada se glasuje. Lesar je predložio i da se Poslovnikom obveže Vladu da se u roku od 30 dana mora očitovati o oporbenom prijedlogu, kako bi ga se moglo raspraviti na plenarnoj sjednici.

Trebalo bi se, dodao je, i propisati da se sjednica ne može produljivati ako prođe sedam radnih dana od zadnjeg zasjedanja, već da se u tom slučaju mora sazvati nova sjednica.

"Protočni bojleri"

Milorad Pupovac (SDSS) velikim problemom u zasjedanju Sabora smatra nedovoljan rad na odborima, "koji su uglavnom samo protočni bojleri većeg ili manjeg intenziteta". Ni on ne smatra dobrim ograničavanje prava zastupnika ukidanjem nekih instituta, "pa čak i kada se oni zloupotrebljavaju", već nužnim drži dati predsjedavajućem čvrste ovlasti da tumači Poslovnik i vodi sjednicu.

Nenad Stazić (SDP) kazao je da je vladajuće na izmjene Poslovnika prvenstveno motivirala loša percepcija javnosti prema Saboru i zastupnicima, ističući kako populističke rasprave neće obeshrabriti vladajuće da izmijene Poslovnik na način koji će jamčiti jačanje digniteta Sabora i spriječiti destrukciju njegova rada.

Odbacio je oporbene prigovore da se ukidanjem ispravka netočnog navoda umanjuje pravo na govor zastupnika, ističući da se kroz repliku može i ispraviti netočni navod, ali uz mogućnost odgovora. Stazić se osvrnuo se na Lesarov prijedlog o novčanom kažnjavanju zastupnika koji ne dolaze na sjednicu, ističući da bi se time iz ruku oporbe izbila mogućnost da rušenjem kvoruma onemogući vladajuće u donošenju za oporbu loših odluka.

"Hoće se dopasti javnosti pa predlaže rješenje koje bi bilo na štetu oporbe, no ova većina će zaštititi oporbu", poručio je Stazić, koji je zastupnike pozvao da promisle o donošenju kodeksa o ponašanju zastupnika u sabornici. Izmjene Poslovnika podržao je i HNS, u ime kojega je Igor Kolman kazao kako ispravak netočnog navoda u svojoj biti ima svoju ulogu i smisao, ali da je zbog čestih zlouporaba tu ulogu umanjio, pa i omogućio diskvalifikacije političkih protivnika.

Replikom se, naglasio je, ne ukida mogućnost i ispravka netočnog navoda upravo kroz institut replike, a i dopušta mogućnost izvornom govorniku da na repliku i odgovori. Damir Kajin (IDS) predložio je da se Poslovnikom jasno propiše imunitet zastupnika i od građansko-pravne, a ne samo kaznene odgovornosti, podsjetivši na sudski postupak koji vodi s HRT-om koji ga je tužio zbog izgovorene riječi u sabornici.

Predložene izmjene podržao je i Klub nacionalnih manjina, u ime kojega je Nedžad Hodžić kazao kako na predložena rješenja gleda kao na želju vladajućih da se poveća kvaliteta rada i dignitet Sabora, ali i kao mogućnost da se Poslovnik stalno popravlja ako se utvrdi da nove mjere nisu pokazale željene učinke. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene