Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritike ministru zdravlja

Saborska oporba: Masterplan bolnica neće donijeti rezultate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborska oporba ocijenila je u srijedu kako Nacionalni plan razvoja bolničkog sustava neće donijeti željene rezultate, odnosno da je taj dokument tek popis dobrih želja, no suprotno na Plan gledaju u vladajućoj koaliciji.

Taj se Plan donosi po narodnoj uzrečici "Ražanj je tu, ali zec u šumi", ocijenio je Ivan Grubišić (Klub nezavisnih zastupnika), tumačeći da planovi, pa i Plan razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica 2014. - 2016., moraju imati financijsku podlogu.

Pročitajte i ovo Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor Nikola Grmoja uoči obljetnice Oporba podijeljena oko Vukovara i Škabrnje: "Nitko tko se zalaže za vrijednosti mira i mirotvorstva ne želi ovih dana izazivati incidente"

Da se radi o popisu želja, smatra i Damir Kajin (ID) koji kaže da je s postojećom ekonomskom osnovom neodrživ sustav zdravstva, socijale, obrazovanja.

Kritičan prema predloženom Planu je i HDZ, pa Željko Reiner tvrdi da u njemu nema ništa o planiranju i rješavanju "dizbalansa" između raspoloživih i potrebnih sredstava za bolničku zaštitu.

Dakle, o financijama ovdje nema niti riječi, kao što nema ni o planiranju kadrova bez kojih se apsolutno ništa neće ostvariti, poručuje Reiner.

Postoje i kadrovi i novci, ovo nije popis želja, odgovara Željko Jovanović (SDP).

"Trebaju nam nova pravila igre, a nama u HNS-u se ovaj plan čini kao dio tih velikih koraka koje ćemo morati u sustavu zdravstva raditi ako ga želimo održati na razini na kojoj ga imamo, a kamoli ako ga želimo unapređivati", poručio je Igor Kolman (HNS).

Varga: Nacionalnim planom razvoja bolnica profunkcionirat će zdravstveni sustav

Izlaskom HZZO-a iz Riznice, za zdravstvo je osigurano dvije milijarde kuna više, zahvaljujući dobrim programima za zdravstvo je dobiveno 250 milijuna eura bespovratnih sredstava, podsjeća Jovanović.

Ministra Vargu za izdvajanje HZZO-a hvali Darko Milinović (HDZ), ali i napominje kako je to nastavak reforme zdravstvenog sustava koju je počeo HDZ.

Bivši ministar drži da su razvoj ljudskih potencijala i razvoj bolničkog sustava ono što nedostaje ponuđenom dokumentu." Treba nam 12 tisuća medicinskih sestara i oko 4 tisuće liječnika da bi ovaj Plan u cjelini zaživio", kaže Milinović.

Iznosi i podatak da danas oko pola milijuna pacijenata čeka na više od 600 tisuća, što pregleda, što dijagnostičkih postupaka. "Znamo da u kliničkim bolničkim centrima čekaju na 254.317 dijagnostičkih postupaka i da svaki mjesec imamo nadogradnju s 400.000 novih dijagnostičkih postupaka i svaki mjesec 5 do 6 tisuća ljudi imamo na listama čekanja", naveo je Milinović.

Svoje je izlaganje iskoristio i da se, kako mu je poručila predsjedavajuća Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec, sam prijavi da je radio nezakonito.

"Dobijete 800 eura za carski rez. Prije je to bilo da za tu uslugu dobijete 500 eura i da za svaki bolnički dan dobijete po 100 eura. I onda vi tog pacijenta držite 15 dana da napumpate fakture pa se još čak dešavalo da pustimo pacijente kući 10 dana samo da nabiflate fakturu i da prevarite HZZO, da dobijete neke novce koji vas zapravo ne pripadaju. I ja sam to radio", rekao je Milinović,

"Sad ste se i prijavili kolega da ste radili nezakonito", poručila mu je Zgrebec.

Raspravu je oporba iskoristila i da opet upozori na slučaj Imunološkog zavoda.

"S Imunološkim se zavodom nastavlja šutiranje bez ikakve izvjesnosti za konačno rješenje. To je dio javnog zdravstvenog sustava koji nažalost nije predmet promatranja doprinosa u ovakvim strateškim dokumentima", ustvrdio je laburist Lesar.

"Da li je prihvatljivo da ostanemo bez Imunološkog zavoda i da se oslanjamo na uvoz onoga što taj zavod proizvodi", pitao je i reformist Petar Baranović.

"Imunološki zavod spada u gospodarsku granu proizvodnju lijekova pa ni HZZO niti Ministarstvo zdravlja nemaju izravni utjecaj na njega, osim onog segmenta koji gleda na taj Zavod kao domaći proizvođač i domaći dobavljač lijekova za potrebe hrvatskog zdravstvenog sustava", pojašnjavao je ministar Varga.

Rasprava o Planu razvoja bolničkog sustava 'prometnula' se u raspravu o potrebi strukturnih reformi, drugačijoj ulozi i angažmanu Sabora, odnosno zastupnika.

Sabor u javnosti ima ocjenu dovoljan, a to nije dobro, rekao je Grubišić, s kojim se ne slaže Dujomir Marasović (HDZ). Ja Saboru dajem ocjenu više, Sabor radi dobro, druga je stvar što je “Sabor institucija za liječenje frustracija naroda", uzvratio je Marasović ustvrdivši kako je Vlada ta koja ne radi dobro.

Predsjednik Sabora Josip Leko pozvao ga je da pojam “frustrirani” ostavi za neke druge, ne za građane koji su zastupnicima dali povjerenje. “Ne bih htio da se u Saboru naši građani i glasači zovu frustriranim", rekao je Leko. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene