Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor upozorava da treba poboljšati sustav civilne zaštite

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnici podržali su u raspravi Konačni prijedlog zakona o potvrđivanju memoranduma o razumijevanju između Europske zajednice i Hrvatske o sudjelovanju Hrvatske u 'financijskom instrumentu za civilnu zaštitu', ali i upozorili da bi sustav civilne zaštite u Hrvatskoj trebalo dodatno poboljšati.

Ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević kazao je da će memorandum donijeti dobrobit i Hrvatskoj i EU jer imaju obostrani interes u sprječavanju i ublažavanju katastrofa, od potresa do onečišćenja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Treba učiniti više Zemlje EU-a za zajednički nadzor vanjskih granica i brži povrat ekonomskih migranata Slika nije dostupna Bratušek najgora Hrvatski povjerenik najbolje je ocijenjen u EU!

Članarina Hrvatske bit će 90.000 eura, kazao je Rončević što je, rečeno je, maleni iznos u odnosu na pomoć koju bi Hrvatska mogla dobiti u sustavu civilne zaštite.

Svi klubovi zastupnika podržali su zakonski prijedlog, ali su iz Kluba zastupnika SDP-a upozorili i na probleme u preklapanju nadležnosti u sustavu civilne zaštite, posebice na lokalnoj razini, ističući kako bi stoga sustav trebalo decentralizirati 'do kraja'.

Također naglašavaju kako bi bilo dobro u 2008. povući novac iz EU bar na razini članarine u čemu bi Hitnoj pomoći, Crvenom križu, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja trebao pomoći Državni ured za zaštitu i spašavanje.

'Pitate li Hrvatsku gorsku službu spašavanja, Hitnu pomoć, Crveni križ, svi će vam reći da sada nisu zadovoljni', istaknuo je Šime Lučin i naglasio kako je važno znati kako će sustav civilne zaštite izgledati u narednom razdoblju.

Zlatko Horvat je, u ime Kluba HNS-a, upozorio na zastarjela i nedorečena rješenja u zakonodavstvu, primjerice vezano uz javna skloništa. 

'Javna skloništa danas su zapuštena i devastirana i nije jasno tko bi o njima trebao voditi računa', kazao je i dodao kako bi trebalo razmisliti o njihovom alternativnom korištenju u mirnodopsko vrijeme.

Ministar Rončević naglasio kako će se projekt Regionalnog središta Divulje i nadalje razvijati.

Umjesto saborskog zastupnika HDZ-a Bojana Hlače, koji je preuzeo dužnost nespojivu sa zastupničkom, u saborske klupe sjest će njegova stranačka kolegica Vesna Buterin.

Danas su na sjednici imenovani predsjednici, potpredsjednici i članovi nekoliko saborskih odbora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene