Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Saboru o reviziji EU fondova

'Svi ćemo jesti sarmu, doduše netko će jesti meso, a netko rižu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici su raspravljali o tome kako Hrvatska iskorištava EU fondove.

Saborsku raspravu o izvješću o reviziji učinkovitosti upravljanja sredstvima EU fondova u RH obilježila sa uzajamna prepucavanja vladajućih i oporbe o tome čija je krivica što je Hrvatska po iskorištenosti sredstava na samom začelju, a nije nedostajalo ni gastronomskih poruka kao niti neprepoznavanja obećanja iz vlastitih stranačkih programa.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana"

Tako je SDP-ovac Gordan Maras pogrešno razumio HDZ-ovog Josipa Borića koji je analizirajući podjelu zemlje na statističke regije citirao plan 21 Kukuriku koalicije kako će se 'u okviru nove financijske perspektive EU od 2014. zatražiti dogovor sa EU o novom preustroju statističkih razvojnih regija u RH sa sadašnje tri na pet'.

"Ukoliko to napravite da poduzetnici jedinice lokalne samouprave Zagreba, Zagrebačke županije, sjevera Hrvatske neće moći koristiti fondove EU jer su te regije natprosječno razvijene", poručio je Maras Boriću.

Borić mu je na to pojasnio kako je on samo pročitao što piše u planu Kukuriku koalicije. "To je bio vaš program, ne naš. HDZ je svoj program jasno pokazao kada smo rekli da će u Hrvatskoj biti tri statističke regije. Vi ste rekli s tri na pet, na kraju ste napravili dvije", poručio je.

Ivan Šuker (HDZ) je ustvrdio kako statističke regije nisu nečija izmišljotina nego ponuda zemljama članicama EU da odrede područja koja trebaju dobiti više bespovratnih sredstava te na takav način ukloniti različitost u razvoju. U Hrvatskoj, kaže, imamo po tom pitanju sarmu. "Svi ćemo jesti sarmu, doduše netko će jesti meso, a netko rižu", ustvrdio je.

U gastronomskom je tonu nastavio i 'mostovac' Miro Bulj koji se obrušio na bivšeg potpredsjednika vlade za gospodarstvo Grčića za kojeg tvrdi da je Sinj doveo do ruba izumiranja te da je Sinju 'uzeto prase, a data mu je kobasica'.

"Uzeli ste nam prase, a dali ste nam kobasicu, tj. sudžuk. Vratite nam do jednoga praseta", poručio je Bulj Grčiću napomenuvši kako su prethodne vlade svojim indeksacijama razvijenosti uništili Dalmatinsku zagoru, Sinj i Vrgorac uzevši im pola proračuna.

Podatak iz izvješća kako je Hrvatska do kraja 2014. primila 431,7 milijun eura ili 50,3 posto od raspoloživog iznosa što je po razini iskorištenosti sredstava strukturnih instrumenata na 24. mjestu, od 28 država članica ponukao je HDZ-ovu saborsku poziciju da prozovu bivšu vladu zbog neučinkovitosti.

"Izvješće je dobar putokaz kako ne treba raditi", ustvrdio je Borić na što mu je Maras uzvratio kako je 2011. Hrvatska bila 28. od 28.

Branko Grčić (SDP) ustvrdio je kako je njegova vlada, kada je došla, zatekla 250 milijuna eura ugovorenih u pet godina, te da je tijekom iduće četiri godine ugovoreno milijardu i 250 milijuna. "Dakle, šest puta je veći iznos na kraju mandata bivše Vlade u odnosu na ono što smo zatekli na početku mandata. Pet puta je veći isplaćeni iznos. Pet puta je veći iznos isplaćenog na terenu i sada negdje iznosi oko 750 milijuna eura. I to su činjenice", poručio je Grčić. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene