Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeto u Saboru

O 'mlaćenju prazne slame' - 'To nije samo uvreda zastupnicima, to je pitanje da li vi uopće znate o čemu pričate'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o Izvješću o korištenju pretpristupnih programa pomoći EU za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2013. godine.

11:42 - U ime kluba zastupnika HNS-a govorio je Marijan Škvarić. Replicirao mu je, među ostalim, Dinko Burić iz HDSSB-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na sjednici 239 točaka Najavljena velika promjena na sjednicama Sabora: "Danas sam naučio da se HDZ-u na nježan način treba reći kako je ukradena milijarda" Hrvoje Zekanović Godišnje izvješće o Vladi Nakon Plenkovićeva odgovora oporbi u Saboru pljuštale opomene: "Omalovažavate i vrijeđate zastupnike"

'Poštovani kolega mislim da ste prije svega učinili nešto nedopustivo, a to je povrijedili ste sve zastupnike koji sudjeluju u ovoj raspravi vašom konstatacijom kako kad se kritički osvrne na ovo izvješće kako se tada radi o mlaćenju prazne slame. Zar je za vas mlatiti praznu slamu ukazivati na to da smo u šest mjeseci prošle godine i tijekom ove godine uplatili za članarinu u Europskoj uniji gotovo pet i pol milijardi kuna, a da smo od te članarine povukli mizerno ili gotovo ništa rekli bismo simbolično. To je za vas mlatiti praznu slamu? Zar je mlatiti praznu slamu govoriti i ukazivati u najboljoj namjeri resornom ministarstvu i Vladi Republike Hrvatske kako je nedopustivo da smo imali prije nekoliko mjeseci, poslali Europskoj komisiji tri operativna programa, a onda smo preko noći izvan izvještajnog razdoblja smanjili to na dva operativna programa i što mislite zašto smo mi jedna od rijetkih zemalja koja još nije dobila potvrdu Europske komisije o dokumentu koji smo poslali još u četvrtom mjesecu ove godine, o partnerskom sporazumu. To je mlaćenje prazne slame? To nije samo uvreda zastupnicima, to je pitanje da li vi uopće znate o čemu pričate. Nije dovoljno izaći za govornicu, pročitati i citirati tekst koji smo svi dobili, a ne reći ništa što će doprinijeti da i ova Vlada promijeni ono što ne valja. Jer naše rasprave nisu samo zato da budemo kritizeri nego da svojim raspravama ukažemo 'to ne valja, mijenjajte'. Jer zastupate sve građane Republike Hrvatske, ne samo onu parlamentarnu većinu, a reći mlatimo praznu slamu, a mi samo ukazujemo na ono što je pogubno za sve građane Republike Hrvatske. Prema tome molim vas da vodimo računa o tome kakve riječi upotrebljavamo', rekao je Burić.

Puljiz: ugovorena sredstva pretpristupnih programa EU 559,47 milijuna eura

Zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Jakša Puljiz podnio je jutros Saboru izvješće o korištenju pretpristupnih programa pomoći EU za drugo polugodište 2013. te rekao da su ukupna ugovorena sredstva iznosila 559,47 milijuna eura, odnosno 44 posto od 1,25 milijardi eura, koliko je ukupno dodijeljeno Hrvatskoj na raspolaganje.

Taj se ukupni iznos, kazao je Puljiz, odnosi na vremensko razdoblje od početka provedbe programa IPA-e i uključuje alokacije strukturnih instrumenata za razdoblje od 2007. do 2013. godine, odnosno za prvih šest mjeseci članstva.

'U izvještajnom razdoblju krajnjim je korisnicima i ugovarateljima plaćeno ukupno 76,6 milijuna eura, što je 20 posto ukupno plaćenog iznosa dosad, a taj iznos je 371 milijun koji se odnosi na razdoblje od početka provedbe programa IPA-e', rekao je Puljiz.

Ivan Šuker: Ako se ništa ne učini Hrvatska će 2015. biti u predstečajnoj nagodbi

Do kraja prošle godine, dodao je, isplaćeno je 66 posto ukupno ugovorenog iznosa svih komponenti i programa IPA-e te operativnih programa, od početka njihove provedbe.

'Kada je riječ o ukupnom stanju provedbe i trošenja sredstava vidljiv je nastavak pozitivnoga trenda iz prethodnih izvještajnih razdoblja', ustvrdio je zamjenik ministra.

'Sada smo na kraju listopada i trebali bismo raspravljati o izvješću za prvih šest mjeseci 2014.', zamjerio mu je HDZ-ov Ivan Šuker. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene