Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O poreznoj reformi

SVAĐA U SABORU "Izrekli ste sve laži. Sram vas može biti! Od mene želite napraviti kriminalca"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor je nastavio sjednicu raspravom o paketu poreznih zakona.

20:00 - Oporbeni saborski zastupnici u srijedu poslijepodne u pojedinačnoj raspravi o cjelovitoj poreznoj reformi ocijenili su da reformu nema jasan cilj, ali i prigovorili zbog kratkoće rokova, dok su zastupnici Mosta predložili niz poboljšanja zakonskih prijedloga.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora? Raspuštanje Sabora - 1 Izglasan lex AP Raspušten je Hrvatski sabor: "Gute Reise, auf Wiedersehen u Remetincu"

Sjednica Sabora nastavlja se u četvrtak u 9,30 sati završnim obraćanjima Klubova zastupnika o paketu poreznih zakona u trajanju od po 10 minuta.. Očekuje se da će rasprava o cjelovitoj poreznoj reformi završiti u prijepodnevnim satima.

13:15 - Zdravko Ronko (SDP) isprovocirao je HDZ-ovog Franju Lucića otvorivši neke "stare rane".

"Kad govorite o dobrobiti hrvatskih građana, budućnosti njihove djece, kruhu i mlijeku pa to stavljate u kontekst prošlog vremena, treba reći: da nije bilo selektivne pravde, da su Ministarstvo branitelja, Porezna uprava i Hrvatske šume i ne znam tko još, radili svoj posao, da nije bilo kumova i kuma, vi ne bi mogli sa svojim tvrtkama tako bezdušno pretvoriti 12 milijuna kuna braniteljskih kredita u svoje džepove. Vi ne bi mogli "zavaljati" milijune i milijune kuna poreza i ne bi mogli divljački opljačkati Hrvatske šume i uništiti stotine radnih mjesta", kazao je Ronko.



"Vi ste izrekli sve laži. Upravo vašim prokazivanjem i željom da od mene gospodarstvenika napravite kriminalca, sram vas može biti! Sve institucije porazne sam prošao jer gnjetete po meni 15 godina ali ništa mi ne možete jer sam ispravan u cijelosti. Prošao sam sve porezne institucije jer ste me vi progonili. I koji je efekt? Moji prihodi, koje sam dokumentirao na svim razinama, su veći nego rashodi, a vi se služite godinama lažima, moju obitelj vrijeđate godinama. Niste uspjeli jer sam dokazao da sve što ste govorili su laži", kazao je Lucić i još dodao da su Ronka on i HDZ porazili na svim izborima.
 

12:28 - Tomislav Saucha (SDP) osvrnuo se na povećanje PDV-a za ugostitelje.

"Vi očito ne shvaćate da smo turistička zemlja i da je ugostiteljstvo dio turističke ponude. Režete granu na kojoj sjedimo. Ne možete na to gledati tako banalno",

12:18 - HDZ-ovac Franjo Lucić ustvrdio je kako je 97 posto prezne reforme - dobro.

"Vi kažete da smo ustuknuli od određenih mjera. Pa naravno da smo i namjerno određene stvari predložili, a istovremeno smo znali da nećemo moći provesti određene mjere. Zar je to problem? Zar je problem što smo se zadržali i podržali da PDV na kruhu, mlijeku i ostalim potrepštinama koje građani koriste budu 5 posto? Pa to smo vam dali da imate o čemu raspravljati, da se imate sa čime boriti, a znali smo da ćemo to ostaviti i znali smo da nećemo tražiti povišenje PDV-a", rekao je Lucić.

Izlaganje je izazvalo čak 17 replika. Javio se Branimir Bunjac (Živi zid):

"Čuli smo od gospodina Lucića da je pitanje porezne reforme vjersko pitanje. Utvrdili ste da 2-3 posto porezne reforme nije dobro, odnosno da 97 posto je. Zanima me kako ste došli do toga? Rekli ste da porezna reforma ide na ruku mladima pa mi objasnite kako porez na prvu nekretninu utječe na to? Tvrdite i da reforma potiče investicije, a nije mi jasno kako ukidanje olakšica za reinvestiranu dobit ide s tim?", upitao je Bunjac Lucića.

11:34 - Za repliku se opet javio Nenad Stazić, vječito inspiriran za provociranje HDZ-ovaca. 

"Nije ovo reforma upućena protiv svih. Pogoduje ona i kapitalu, koji će moći zadržati dobit, a pomoći će i poreznim prevarantima jer ukidate porezni Uskok. Ohrabrujete sve one koji misle zaraditi nešto na poreznim prevarama, da se tim poslom nastave baviti, kao naša predsjednica koja porez koji treba uplatiti državi, plati vašoj stranci. Ona sada isto može biti mirna jer takve stvari više nitko neće propitivati", kazao je Stazić.

11:20 - Goran Aleksić (SNAGA) kazao je kako je pozvao građane da mu jave putem društvenih mreža što bi trebalo mijenjati i na koji način jer, dodao je, nije stručnjak za poreze.

"Mislim da bi bilo dobro da se poveća PDV samo na alkohol i pivo, te općenito na sve štetne proizvode: duhan, a kocku bi čak trebalo i zabraniti jer ima za posljedicu preko 50 tisuća nesretnih obitelj", kazao je Aleksić.

10:50 - Nakon izlaganja Josipa Borića (HDZ) za repliku se javio SDP-ov Nenad Stazić.

"Govorite da će ušteda za struju godišnje biti za kućanstvo između 700 i 1000 kuna. Čak vam i vjerujem. I onda uzmimo jedan par, od 30 godina, koji je odlučio kupiti nekretninu, malu od 120 tisuća eura i platit će na nju porez od 4800 eura. Na toj struji će trebati štedjeti 36 godina da bi nadoknadili štetu koju ste im napravili jednim jedinim potezom. Nemojte ljude praviti glupima i ludima! Govoriti im da je to dobro za njih. Recite radimo to jer nam treba novac! I baš nas briga za mlade ljude", poručio je Stazić.

No, Borić mu nije ostao dužan.

"Vi uvijek imate kolega osebujne izračune. Uzmete nešto iz košare s kruškama, ubacite u onu s jabukama i usporedite s onom u kojoj je grožđe. Da ste vi znali tako dobro računati, ne bi nam se dogodio deficit u četiri godine od 80 milijardi. Netko drugi se sada s time treba baviti i osigurati opstojnost javnih financija. veseli me kada više znate kada ste u oporbi nego na vlasti i zato i trebate biti u oporbi", zaključio je Borić.

10:00 - Tomislav Žagar (SDP) kazao je da ako druge reforme ne budu pratile poreznu reformu, ona neće zaživjeti.

"HDZ odgađa reformu lokalne samouprave, kurikularnu reformu, reformu zdravstva... Kako će onda zaživjeti porezna reforma?" upitao je Žagar.

Željko Glasnović, nezavisni zastupnik,
ponovio je po tko zna koji put kako je Hrvatska država koja ne funkcionira.

"Očekujemo od gospodina Marića da bude neki čudotvorac. Pitam se kako Porezna uprava može funkcionirati u tako disfunkcionalnoj državi. Zašto ne prepišete zakone iz funkcionalnih država? Sada oporezujete gastarbajtere. 16 milijardi kuna dolazi izvana. Kako jedan sustav može funkcionirati u vakuumu? Otkuda ćemo dobivati mirovine? Treba povući kirurške rezove!" poručio je Glasnović.

Očekivanja od porezne reforme malo su prenapuhana

Boris Lalovac iz SDP-a ocijenio je da su očekivanja od te reforme prenapuhana te da omogućavanje bankama da očiste bilance neće značiti i otpis dugova prema građanima.

"Od tzv. cjelovite porezne reforme očekuje se jako puno, očekuju građani, poduzetnici, mislim da su ta očekivanja malo prenapuhana", rekao je Lalovac.

Bivši ministar ne spori dobre namjere Vlade da rastereti gospodarstvo i građane, ali dvoji u konačan učinak s obzirom na strukturu rashodovne strane državnog proračuna, odnosno činjenicu da je ona zbog niza prava, zadana.

Na najavu da će banke dobiti mogućnost da sa 31. prosincem očiste svoje bilance, odnosno da će to, drugim riječima, značiti da će otpisati svoje dugove prema građanima, Lalovac tvrdi da se to neće dogoditi. "Neće se dogoditi", kaže zastupnik i tumači kako Vlada ne može natjerati poslovne banke, kao ni bilo kojeg drugog poduzetnika, da u svojim knjigama otpisuju nešto krajnjem potrošaču, nema instrumenta za to.

"Litra vode ne može biti skuplja od litre mlijeka"

Nezavisni saborski zastupnik Željko Lacković (Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika) upozorio je na teško stanje u mljekarskoj industriji te poručio kako treba uvesti fer cijenu tako da litra vode ne bude skuplja od litre mlijeka, a da se PDV, koji se naplaćuje 5 posto na mlijeko, direktno transferira proizvođačima mlijeka.

"Danas se u Ministarstvu poljoprivrede održava važan sastanak Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka koji mora donijeti hitne mjere da se zaustavi nevjerojatan javašluk prema poljoprivrednicima", poručio je Lacković nakon stanke.

Poljoprivrednici, kaže, traže samo poštene i fer uvjete poslovanja.

"Oni su od 2006. spali sa 38.145 isporučitelja mlijeka na 9948 isporučitelja 2015., a u rujnu ove godine bilo je 7000 isporučitelja. Hrvatska svojom proizvodnjom jedina ne pokriva svoje potrebe te je na 59 posto proizvodnje za vlastite potrebe, a sve ostalo uvozi", rekao je Lacković.

Iz redova mljekara, kaže, apeliraju da se oni proizvođači koji su zaduženi kod HBOR-a također oslobode vraćanja dugova koje ne mogu sanirati.

"Ne pokrivamo ni 60 posto, a želimo još smanjivati našu proizvodnju", upozorio je i nastavio:

"Cijena najniža u maloprodaji u Njemačkoj je 4,18 kuna, u Srbiji 4,21 kunu, u Sloveniji 4,95 kuna, u Austriji 5,71 kunu, a u Hrvatskoj 2,89 kuna. Na što vam ovo miriše?"

Oporba kritična prema reformi

Nakon izlaganja klubova o paketu poreznih zakona, Sabor danas nastavlja zasjedanje pojedinačnim raspravama o 15 zakonskih prijedloga koji bi trebali stupiti na snagu 1. siječnja 2017. godine. 

Poreznu reformu u utorak je predstavio zastupnicima ministar financija Zdravko Marić koji je istaknuo da bi porezni sustav trebao biti jednostavniji, stabilniji i pravedniji i da će se smanjiti ukupno porezno opterećenje za građane i poduzetnike. No, oporbeni zastupnici iznijeli su oštre kritike na prijedlog reforme - od toga da će plaće rasti onima koji imaju najviše i da će mladima biti još teže zbog ukidanja nulte stope poreza na kupnju prve nekretnine pa do zabrinutosti zbog manjka koji bi mogao nastati u proračunima gradova i općina te ukidanja poreznog Uskoka. 

O poreznim zakonima trebalo bi se pojedinačno raspravljati i u četvrtak, kada su predviđene završne riječi klubova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene