Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak sjednice

Maras: "Gdje je Marić? Nismo ga vidjeli u Saboru od rasprave o njegovom opozivu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor nastavlja sjednicu raspravom o konačnom prijedlogu Zakona o koncesijama koji bi trebao osigurati učinkovit i transparentan pristup tržištu svim gospodarskim subjektima, kao i učinkovitu pravnu zaštitu.

Zakonom se utvrđuju tri vrste koncesije - za usluge, za radove i za gospodarsko korištenje općeg i drugog dobra, a vrijednosni prag definiran je na razini Europske unije i iznosi 5,2 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

Jedna od velikih promjena u zakonu jest uvođenje strateških interesa Hrvatske u području koncesija, ali i određivanje mogućeg utjecaja koncesije na javni dug. Novost je i što ugovor o koncesiji postaje upravni ugovor, što je praksa i u mnogim europskim državama.

Osim toga, novim zakonom se preciznije propisuje podugovaranje radova i učinkovitiji inspekcijski nadzor.

Tijek sjednice u nastavku:

13:30 Određena je stanka do 15 sati

10:30 Gordan Maras (SDP) kritizirao je ministra financija Zdravka Marića jer nije u sabornici dok se raspravlja o važnim zakonima

"Marića nisam u Saboru vidio od točke o njegovom opozivu. Volio bih da ministar bude prisutan u Saboru dok se raspravlja o ovako važnom zakonu", kazao je Maras.

10:03 Sabor je nastavio rad raspravom o koncesijama

9:57 Davor Vlaović (HSS) osvrnuo se na probleme u poljoprivredi.

"Pred nama je žetva, a poljoprivrednicima još uvijek nisu isplaćena sredstva te ne znaju hoće li imati kome predati urod. Mi uvozimo kruh, kakva je to država koja ne može organizirati proizvodnju kruha", kazao je Vlaović.

9:53 Robert Podolnjak (Most) govorio je o izboru predsjednika Vrhovnog suda.

"Sadašnjem predsjedniku Branku Hrvatinu uskoro istječe mandat. Sabor ima malo vremena da izabere novog predsjednika. Za mjesec je dana ljetna stanka, a mi nemamo kandidata. Jedino što možemo pročitati jest da se provode određene konzultacije kod Predsjednice", kazao je Podolnjak.

9:48 Branimir Bunjac (Živi zid/SNAGA) kazao je kako je kreditiranje Agrokora od strane Jadranske banke "netransparento i štetno"

"Banka je bila u ogromnim dugovima te je u nju bila postavljena sanacijska uprava. Ta mala i devastirana banka kreditira Agrokor. Tko to u Vladi štiti Ivicu Todorića", kazao je Bunjac.

9:37 Davor Vlaović (HSS) stanku je tražio zbog problema u poljoprivredi.

9:36 Robert Podolnjak (Most) stanku je zatražio kako bi govorio o izboru predsjednika Vrhovnog suda

9:35 Branimir Bunjac (Živi zid/SNAGA) zatražio je stanku zbog "netransparentnog financiranja Agrokrora od strane Jadranske banke"

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene