Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje dvojezičnosti

Sabo: Prosvjedi nisu ugrozili mir i stabilnost u Vukovaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjedi koje već 15-tak dana organizira Stožer za obranu hrvatskog Vukovara zbog uvođenja dvojezičnosti i ćiriličnih ploča na državne institucije u gardu, nisu ugrozili mir građana i stabilnost u Vukovaru, istaknuo je danas vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, nakon razgovora s predstavnicama srbijanske države.

Gradonačelnik Sabo izjavio je to na konferenciji za novinare održanoj nakon što je primio predstojnicu Ureda Vlade Srbije za suradnju s dijasporom i Srbe u regiji, Slavku Drašković i savjetnicu srbijanskog predsjednika, Stanislavu Pak Stanković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uoči sastanka Matić: Očekujem da će u Vukovaru razum nadvladati emocije Slika nije dostupna U četvrtak kod Sabe Vukovarski stožer prihvatio premijerov poziv za sastanak

>> EKSKLUZIVNO: Evo što građani misle o ćirilici u Vukovaru

Predstavnice srbijanske države u Vukovar su stigle kako bi se upoznale sa situacijom u tome gradu nakon snažnog protivljena Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i stradalničkih udruga za uvođenje dvojezičnosti i ćirilićnih ploča na državnim institucijama u Vukovaru.

Gradonačelnik Sabo je ocjenio kako riješenje situacije oko uvođenja dvojezičnosti treba tražiti u prvom redu u gospodarskom osnaživanju Vukovara, privlačenju investitora i povlačenju novca iz EU fondova s ciljem otvaranja što većeg broja radnih mjesta.

'Vrlo je važno da se strasti koje su se uzburkale u Vukovaru oko pitanja uvođenja dvojezičnosti smire, te omogući da se zakon poštuje kada su u pitanju prava srpske nacionalne manjine u Gradu Vukovaru', ocjenila je predstojnica Ureda Vlade Srbije za suradnju s dijasporom Slavka Drašković. Suglasila se s vukovarskim gradonačelnikom da je gospodarski prosperitet najbolji način riješavanja sadašnjih problema u Vukovaru.

Ustvrdila je kako razbijanje dvojezičnih ploča, što se dogodilo na prvi dan prosvjeda, nije dobra poruka nikome i može našteti svim građanima Vukovara.

'Nismo došli u inspekciju već da doprinesemo smirivanju stanja. Mislimo da je nužno da se primjena zakona poštuje u cjelini, a ne da se zakoni primjenjuju selektivno', izjavila je savjetnica srbijanskog predsjednika Stanislava Pak Stanković vezano za hrvatske zakone o nacionalnim manjinama. Smatra kako uvođenje dvojezičnosti i ćirilice u Vukovaru ne može naštetiti ičijem integritetu.

Prema njezinim riječima, vukovarski Srbi su lojalni građani Republike Hrvatske, a, kako smatra, stječe se dojam kako se od njih traži da dokazuju tu lojalnost. Tvrdi da to dovodi do uznemirenosti pripadnika srpske zajednice i stanja da se osjećaju nesigurno.

Prije prijama kod vukovarskog gradonačelnika, Slavku Drašković i Stanislavu Pak Stanković primio je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. Predstavnice srbijanske države sastat će se i s predstavnicima Zajedničkog vijeća općina (ZVO), srpskih političkih stranaka u Vukovaru te obići dječji vrtić 'Vukovar 2' u kojem se program predškolskog odgoja održava na srpskom jeziku i ćirličnom pismu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene