Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjene još 2009. godine

Sabo: Od danas je za mene dvojezičnost u Vukovaru završena priča

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po njegovu mišljenju, prosvjedni skup Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara bio je instrumentaliziran od HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčevića radi, s jedne strane, unošenja nemira među Vukovarce, a s druge strane, bio je usmjeren protiv Vlade RH i mjera koje ona poduzima za gospodarski oporavak Hrvatske.

Također je rekao kako ga je subotnji skup podsjetio na 'čuveni' skup na splitskoj Rivi na kojoj je HDZ ustao u obranu generala da bi ih poslije ta stranka izručila Hagu, a onda slavodobitno nakon oslobođenja dočekala.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Davne' 2011. godine Pitanje ćirilice u Vukovaru otvorio je popis stanovništva Slika nije dostupna Traži izuzetke Sabo će predložiti da natpisi na Ovčari ne budu na ćirilici

Opovrgnuo je i da ništa nije učinio kako bi se državni čelnici upoznali s problemima koje bi moglo prouzročiti uvođenje ćirilice u Vukovaru, ističući kako je u prošle srijede o tome razgovarao s predsjednikom Josipovićem, a na moguće probleme skrenuo je pozornost i predsjedniku Hrvatskoga sabora Josipu Leki i predsjedniku SDSS-a Vojislavu Stanimiroviću tijekom proslave 15. obljetnice procesa mirne reintegracije.

>> Josipović o ćirilici: Moja poruka je išla dvoličnim političarima

'Što se tiče zahtjeva sa skupa da Gradsko vijeće ne poduzima aktivnosti u pogledu izmjena Statuta grada, moram reći - gospodo, zakasnili ste. Izmjene su učinjene 2009. godine i tada ste trebali reagirati, a ne šutjeti', poručio je Sabo, ističući kako je s današnjom konferencijom za novinare za njega 'završena priča' o dvojezičnosti u Vukovaru čija primjena, kako je ustvrdio, uostalom, uopće ne ovisi o volji vukovarskoga gradonačelnika, nego su za nju ovlaštene državne vlasti.

Na konferenciji za novinare želio je biti i glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Zdravko Komšić, ali ga je Sabo zamolio da napusti Gradsku vijećnicu. Odlazeći, Komšić je Sabi poručio da 'može kako hoće, ali ne i do kada hoće'.

S prosvjednog skupa u subotu u Vukovaru, na kojem je bilo oko 20.000 prosvjednika, od vukovarskoga gradonačelniku Željka Sabe s govornice je zatraženo da se u roku od dva dana ogradi od zahtjeva za uvođenjem dvojezičnosti. Ujedno ga se prozvalo da nije učinio ništa da se problemi vezani uz uvođenje srpskog jezika i pisma aktualiziraju na najvišim razinama vlasti, niti je upozorio na probleme koje će to izazvati.

A uputa Ministarstva uprave je sljedeća. Gradsko vijeće može odrediti da se u određenim dijelovima to izuzme od primjene i također može odrediti statutom da se uporaba provodi u manjem opsegu. Prema tome to je na institucijama grada Vukovara da kaže što će biti izuzeto', kaže ministar Arsen Bauk.

Nije točno, tvrdi Bauk, da će Vlada zbog lokalnih izbora postaviti samo ploče na ćirilici na ulazu i izlazu iz grada. 'Ukoliko budemo trgovali s ljudskim pravima onda ćemo imati najlošiji izborni rezultat', dodaje Bauk.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene