Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemoguće pronaći posao u struci

S diplomom, bez posla: Fakulteti smanjuju kvote

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog manjka liječnika, Senat Sveučilišta u Zagrebu odlučio je da se sljedeće akademske godine na Medicinski fakultet upiše dodatnih 60 studenata. Traženi fakulteti, poput Ekonomije i Prava, znatno su smanjili upisne kvote. Naime, danas su mnogi nakon završenog fakulteta primorani raditi poslove za koje su prekvalificirani.

U ruci diploma, koja sve češće ne pomaže u pronalasku posla u struci. 'Neki dan sam se vozio u taksiju i tako sam pričao s taksistom koji mi kaže da je završio ekonomiju. Ima 35 godina, slao je stotine molbi, ne može naći posao nigdje u struci', ispričao je Danko Relić, predsjednik Studentskog zbora, student medicine.

Pročitajte i ovo McDonald's Nude više poslova McDonald’s traži desetke radnika diljem Hrvatske: Objavili iznose plaća i nagrada Ilustracija nepravomoćno Službenica godinama nije dolazila na posao u ministarstvo, a uredno joj isplaćivali plaću: Sud joj naredio da vrati novac

Sve je više visokoobrazovanih koji su prekvalificirani za poslove koje rade. 'Kao što su ekonomisti i pravnici koji se onda s diplomom zapošljavaju u niže rangiranim poslovima', dodao je Relić.

Ministar Jovanović vjeruje kako se to može promijeniti usklađivanjem tržišnih potreba s obrazovanjem. Tako će se na najtraženijim fakultetima smanjiti upisne kvote. Pravni fakultet upisat će 332 studenta manje, Ekonomski 260, učiteljski 60, a Fakultet političkih znanosti 40.

>> Jovanović za besplatno studiranje urednih studenata

Zbog nedostatka liječnika, na Medicinskom fakultetu upisat će se dodatnih 60 studenata. Treba uskladiti ono što treba hrvat. društvu s onim što se proizvodi u hrv. srednjim školama i na hrv. fakultetima', kaže ministar Jovanović.

Iako mnogi misle da su u inozemstvu uvjeti i plaća bolji, i to će se promijeniti.  Prema procjenama europskih agencija za obrazovanje, do 2020. samo će 37 posto poslova zahtijevati akademsku titulu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene