457415
457415
457415
457415
457415

"Znamo tko ga je ubio, ali ne znamo gdje je pokopan"

  • , 17.11.2016., 12:14
  • Autor:
  • komentara

Na grobove poginulih i ubijenih branitelja pokopanih na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u četvrtak su, u organizaciji Udruge "Vukovarske majke", položene ruže i zapaljene svijeće.

 
 
 
 
Memorijalno groblje Vukovar (Foto: Pixell)
Memorijalno groblje Vukovar (Foto: Pixell)

"Već godinama se okupljamo na današnji dan kako bi svijeće zapalili i ruže položili na grobove naših najmilijih, ali i na sve druge grobove jer smo primijetili kako je dosta grobova prazno i bez svijeća što je znak da njima nema tko doći", rekla je predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke" Manda Patko, podsjećajući da se još traga za 291 nestalim Vukovarcem.

Matija Kušić iz Sotina traži supruga za kojega, kako je navela, ne zna gdje je pokopan nakon što je 1991. ubijen u tome vukovarskom prigradskom naselju.

"Znamo tko ga je ubio, ali ne znamo gdje je pokopan jer nam nema to tko reći. Baš su mi danas sinovi otišli svjedočiti u Beograd, na suđenju za zločin počinjen u Sotinu 1991. Onaj tko ovo nije doživio ne zna što proživljavamo svih 365 dana u godini, a posebice u ove dane", kazala je Matija Kušić.

"Kao i svake godine, i danas smo prožeti osjećajima tuge i bola. Imamo osjećaj da našima najmilijima kojih više nema ovime poručujemo da smo i dalje s njima i oni s nama", rekla je predsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir. Dodala je kako je zadnja masovna grobnica na području Vukovara pronađena 2013. i da od tada nema novih nalaza, što obitelji zatočenih i nestalih posebice čini tužnima. Ocijenila je kako se "ključ" rješenja pitanja nestalih osoba iz Domovinskog rata nalazi u Srbiji.

Zaključkom Vlade RH od 16. studenog 2000., dijelu groblja "Dubrava" u Vukovaru utvrđen je status Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, a na njemu su, po posljednjim podacima, pokopana 423 poginula hrvatska branitelja, 310 civilnih žrtava rata, 163 umrla hrvatska ratna vojna invalida, dva umrla hrvatska branitelja te 57 članova obitelji poginulih hrvatskih branitelja.

Iz masovne grobnice na Memorijalnom groblju 1998. ekshumirani su posmrtni ostaci 938 žrtava agresije na Vukovar, a na tom je mjestu postavljeno 938 bijelih mramornih križeva. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se