Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vijeće sigurnosti

Rusija i Kina za ‘uvjerljiv odgovor’ Sjevernoj Koreji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija i Kina traže da Vijeće sigurnosti UN-a ‘uvjerljivo odgovori’ Sjevernoj Koreji na nuklearni pokus, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova, a agencije pišu da izolirana zemlja priprema nova testiranja raketa i nasljednika bolesnom Kim Jong-ilu.

Ministri vanjskih poslova ‘Sergej Lavrov i Yang Jiechi suglasili su se da Sjevernoj Koreji treba uvjerljivo odgovoriti kako Vijeće sigurnosti ne prihvaća njezino oglušivanje o rezolucije Vijeće sigurnosti i nepoštivanje sporazuma o neširenju oružja za masovno uništenje’, navodi se u priopćenju ruskog MVP-a. Rusko ministarstvo vanjskih poslova oglasilo se poslije telefonskog razgovora šefova diplomacija dviju zemalja, stalnih članica Vijeća sigurnosti koje su uz Sjedinjene Države, Japan te dvije Koreja, ujedno i članice šesterostranih pregovora o nuklearnom programu Sjeverne Koreje, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Libija iznenađena sankcijama Gadafi pisao UN-u: Primjena sile protiv prosvjednika je minimalna Slika nije dostupna Nestalna članica VS-a BiH preuzela predsjedanje Vijećem sigurnosti UN-a

Pregovori su počeli 2003. s nakanom da Pjongjang odustane od nuklearnih aktivnosti u zamjenu za izdašnu pomoć u energetici. Međutim, Sjeverna Koreja povukla se iz pregovora u travnju pošto ju je Vijeće sigurnosti UN-a osudilo zbog ispaljivanja rakete 5. travnja. Od tada je Sjeverna Koreja izvela i podzemni nuklearni pokus 25. svibnja, nakon čega je slijedilo ispaljivanje raketa kratkog dometa. Sjeverna Koreja planira nova testiranja raketa, pišu svjetske agencije na temelju izvješća i analiza stručnjaka, a AP ističe da susjedna Južna Koreja zbog toga jača svoju pomorsku obranu. Podzemni nuklearni pokus što ga je izvela Sjeverna Koreaj izazvao je napetosti u regiji, navode agencije i prenose da se sve događa u vrijeme kada je bolesni sjevernokorejski vođa Kim Jong-il vjerojatno trećeg sina odlučio imenovati nasljednikom vlasti.

(Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene