Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rupel: 'Sud u Hamburgu Sloveniji neprihvatljiv'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za Sloveniju je neprihvatljiv prijedlog da sporna granična pitanja s Hrvatskom rješava Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu.

Izjavio je to u petak slovenski ministar
vanjskih poslova Dimitrij Rupel, reagirajući na odgovor hrvatske vlade na slovensku inicijativu po kojoj bi problem trebao riješiti OESS-ov Sud za mirenje i arbitražu.

Pročitajte i ovo Robert Golob najavio premijer Golob Slovenija će priznati palestinsku državu: "Užasi koje svaki dan gledamo u Gazi su nedopustivi" Filharmonija na Labi u Hamburgu evakuacija zgrade Zbog neispravne perilice prekinut koncert

- Taj sud (u Hamburgu) bavi se pitanjem morskih granica, pa je jasno da takav prijedlog za nas nije prihvatljiv, rekao je Rupel na konferenciji za novinare u Portorožu. Stajalište je Slovenije da bi arbitraža, ako se za nju postigne dogovor, trebala uključiti i sve točke na kopnenoj granici o kojima "nema suglasnosti", rekao je Rupel i upozorio da je i od zadnje točke na kopnenoj granici ovisno određivanje granice na moru.

Rupel je naglasio da je Slovenija dala prijedlog da o spornim
graničnim pitanjima među dvjema državama arbitrira Sud za mirenje OESS-a kojim predsjeda bivši francuski ministar pravosuđa Robert Badinter jer bi to omogućilo "cjelovito rješenje", te da će se razgovori s hrvatskom stranom i oko rješavanja ostalih otvorenih pitanja nastaviti.

Kao prednosti OESS-ova Suda za mirenje i arbitražu Rupel je naveo da je riječ o instituciji koja bi cjelovito riješila otvorena granična pitanja , te da sud OESS-a i njegov predsjednik Badinter imaju kredibilitet i u očima Hrvata i Slovenaca. 

Rupel je rekao da to što je i sam član spomenutog suda nema neku ulogu, te da je u njemu više slovenskih i hrvatskih članova.

Govoreći o odgovoru hrvatske vlade na inicijativu slovenske vlade od prije dva tjedna, Rupel je rekao da su u njemu odgovori na sva četiri pitanja koja je u svom prijedlogu dala Slovenija, a to su pitanje granice, štediša Ljubljanske banke Zagreb, pitanje ribarstva i nuklearke Krško. 

Odbio je iznijeti detalje iz hrvatskog odgovora, rekavši da ga slovensko ministarstvo vanjskih poslova još proučava i
da će o njemu prije vladina odlučivanja biti održane i konzultacije vladajućih i oporbenih stranaka.

- Hrvatski odgovor po mojem uvjerenju omogućava nastavak razgovora. Slovenija će stoga predložiti intenzivne razgovore do kojih bi moglo doći već ovog mjeseca, rekao je Rupel.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija
(MVPEI) u petak nije komentiralo Rupelovu izjavu, a iz Ministarstva se neslužbeno doznaje da slovenski odgovor službeno još nije stigao u Zagreb.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene