Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rončević: 'Još se nismo odlučili za F16'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski ministar obrane Berislav Rončević demantirao je u ponedjeljak u Bruxellesu da se Hrvatska već odlučila da stare ruske zrakoplove tipa MIG 21 zamijeni američkim F16.

Informaciju o tome u ponedjeljak je objavio hrvatski dnevni list. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sankcije za neregularan let Podignuta optužnica protiv pilota MIG-ova Slika nije dostupna Teško kazneno djelo DORH zatražio istragu protiv dvojice pilota MIG-ova 21

- Hrvatska se još nije odlučila o izboru zrakoplova, rekao je Rončević te objasnio kako je došlo do nesporazuma. 

- Novinar jednog našeg dnevnog lista postavio je pitanje jesu li naši piloti vježbali na zrakoplovima F16 u sklopu bilateralne vojne suradnje s Amerikancima. Oni jesu vježbali i odlazit će na vježbe, ne samo s američkim partnerima, nego i sa svim zemljama prijateljima, ali to ne znači da smo se odlučili za tip zrakoplova, rekao je Rončević, koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku s ministarskom Trojkom EU-a.

U Bruxellesu su se u ponedjeljak sastanku ministara vanjskih poslova EU-a pridružili i ministri obrane. Osim zajedničkog sastanka, ministri obrane imali su i odvojeni sastanak na kojem su razgovarali o razvoju europske sigurnosne i obrambene politike.

Nakon toga, ministarska Trojka EU-a izvijestila je ministre obrane zemalja kandidata Hrvatske, Turske i Makedonije te Islanda i Norveške, zemalja koje su izvan EU-a, ali su članice NATO-a, o rezultatima toga sastanka.

- Od Trojke EU-a dobili smo informacije o najaktualnijim stvarima u europskoj obrambenoj politici, o stanju u međunarodnim mirovnim misijama te u onim kriznim žarištima u svijetu koji su u posebnom fokusu EU-a, rekao je Rončević dodajući da je on upoznao svoje kolege iz EU-a o tijeku reforme hrvatskog obrambenog sustava.

Rončević je rekao da Hrvatska deklarirala spremnost da pridonose s ukupno do 300 vojnika u 2007. godini za mirovne misije bilo pod vodstvom EU-a, NATO-a ili UN-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene