Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rončević: 'Faber nije prekršio zakon, ali je postupio neprofesionalno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savjetnik ministra unutarnjih poslova i bivši načelnik osječke policije Vladimir Faber nije počinio nikakvo kazneno niti disciplinsko djelo razgovarajući sa sestrom trećeoptužene u slučaju 'selotejp' Gordanom Getoš Magdić, utvrdila je istraga MUP-ove unutarnje kontrole, no ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević ocijenio je da je Faber postupio neprofesionalno i neprimjereno.

'U postupanju Vladimira Fabera nisu pronađeni elemente kaznenog djela niti discciplinskog prijestupa jer to nije opisano niti u jednom postojećem aktu o unutarnjim poslovima, ni u Zakonu o policiji ni u Zakonu o državnim službenicima', izjavio je na svojoj prvoj konferenciji za novinare novi ministar unutarnjih poslova. No, Rončević je dodao kako osobno smatra da je Faber ipak postupio neprofesionalno i neprimjereno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Faber: Getoš Magdić se patološki bojala Glavaša Slika nije dostupna Gordana Getoš Magdić zbog Fabera traži policijsku zaštitu

'Ne osuđujem, ali to je neprimjereno mojem poimanju profesionalnog odnosa', kazao je dodavši kako je isto utvrdila i unutarnja kontrola.

Novi je ministar objasnio da u Zakonu o policiji nije opisano kako se policajac mora ponašati izvan službe te da će predložiti izmjenu u smislu da je policajac to 24 sata dnevno, te da se i izvan službe mora primjereno ponašati.

'Ja nisam ministar od 8 do 16 sata, ministar sam 24 sata i u novom zakonu unijet ćemo odredbu da ne postoji ponašanje u smislu disciplinske odgovornosti različito je li policajac u službi ili ne. Policajac je uvijek policajac', kazao je, istaknuvši kako će kao ministar inzistirati upravo na profesionalnom odnosu i radu.

Trećeoptužena za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. u slučaju 'selotejp' Gordana Getoš Magdić i njezina obitelj, otac, suprug i brat, optužili su Fabera i osječku policiju da su zlostavljanjem i ucjenama iznudili njezin prvi iskaz u kojemu je za zločine optužila prvooptuženog Branimira Glavaša. Njezina sestra Ana Marija Getoš se, pak, krajem prošle godine sastala s Faberom u Zagrebu i tajno snimala razgovor u kojemu ju je on, kako tvrdi, savjetovao da svoju sestru nagovori da u zamjenu za manju zatvorsku kaznu za zločine optuži Glavaša.

Ana Marija Getoš smatra da je Faber time zlouporabio položaj i prekršio ovlasti.

Faber je sve optužbe odbacio, ocijenivši ih još jednim u nizu napada na sebe u posljednje dvije godine.

Faber je bio na čelu osječke policije koja je završila istragu o ratnim zločinima u Osijeku 1991. i uhitila Branimira Glavaša i još šestero optuženika u slučaju 'selotejp'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene