Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Ljubljanska banka

Rohatinski: Ulazak u EU ne može preko prevarenih štediša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stav guvernera HNB-a Željka Rohatinskog, da Ljubljanska banka može na hrvatsko tržište tek kad vrati novac hrvatskim štedišama, čini se, postao je prepreka ulasku Hrvatske u EU.

'Ne može hrvatski ulazak u EU ići na račun štediša koji su jednostavno prevareni. Već sam rekao da je HNB spreman dati dozvolu za rad Ljubljanskoj banci u Hrvatskoj kad se riješi pitanje štednje, ne prejudicirajući pri tome kakvo će to rješenje biti. Smatra li hrvatska Vlada da je ulazak u EU toliko značajan da sama, iz proračuna, vrati dug štedišama, HNB se neće protiviti', jasno je Rohatinski za Jutarnji list odgovorio na to pitanje i poručio Vladi i premijerki Jadranki Kosor što misli.

Pročitajte i ovo Ivan Šipić - 1 Ministar demografije i useljeništva Bivši HDZ-ovac i vjeroučitelj na čelu novog ministarstva: Tko je Ivan Šipić? Aleksandar Vučić komentirao i presudu Vučić konsterniran događanjima u Hrvatskoj: "Kako sad Europa ne reagira?"

>> Slovenija Ljubljanskom bankom opet uvjetuje nastavak pregovora

Tvrdi kako su hrvatski građani u Ljubljanskoj banci imali 420 milijuna eura ukupne štednje. 'Od toga je Hrvatska u svoj javni dug preuzela oko 260 milijuna eura, ali to ne znači da to više nije potraživanje prema Ljubljanskoj banci. Samo se promijenio subjekt potraživanja - sada je to država, a ne štediše. Ostatak od oko 160 milijuna eura štediše su zadržali', dodao je Rohatinski. S druge strane, Ljubljanska banka ima potraživanja prema hrvatskim poduzećima od oko 157 milijuna eura, kaže Rohatinski, ali isto tako navodi kako je ta cifra u međuvremenu narasla na 400 milijuna eura, jer su Slovenci uračunali i kamate. Hrvatskim štedišama, zanimljivo, kamate nisu zaračunali. 'Dakle, kad govore o potraživanjima štediša, govore samo o glavnici koja iznosi 260 milijuna eura prenesene i 160 milijuna eura neprenesene štednje. Uz to, potraživanja Nove ljubljanske banke prema poduzećima u Hrvatskoj su prošlost, jer velikog dijela tih poduzeća više nema', rekao je Rohatinski.

ISto tako ističe kako već neko vrijeme ima saznanja o tome da Slovenija pokušava uvjetovati zatvaranje poglavlja 4 - sloboda kretanja kapitala, pristankom na pregovore o sukcesiji bivše SFRJ. Ti pregovori vodili su se krajem 2001. i početkom 2002. godine, pod pokroviteljstvo Banke za međunarodna poravnanja u Baselu (BIS). Nisu uspjeli tada, smatra Rohatinski, jer su obje strane u pregovorima imale značajno različite početne pozicije, a smatra kako bi ti isti pregovori i danas teško uspjeli. Stav Slovenije, s druge strane, Rohatinski smatra krajnje nekorektnim i potpunim 'vezivanjem ruku', ukoliko bi Hrvatska prihvatila njihove uvjete, koji prema izjavama slovenskog ministra vanjskih poslova, stoje bez obzira na spomenute pregovore.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene