Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog Ljubljanske banke

Slovenija Ljubljanskom bankom opet uvjetuje nastavak pregovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija će uvjetovati pristanak na zatvaranje još neotvorena poglavlja o tržišnom natjecanju u pregovorima Hrvatske s Europskom unijom ponovnim radom Ljubljanske banke u Hrvatskoj, potvrdio je u četvrtak glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic.

Osim što će Ljubljana sudbinu poglavlja o tržišnom natjecanju povezati s Ljubljanskom bankom, Balažic je najavio da je zabrana djelovanja rada te banke u Hrvatskoj zbog devizne štednje hrvatskih građana za službenu Ljubljanu 'upitna' i s aspekta poglavlja o slobodnom kretanju kapitala. 'Dok ne bude riješen prijepor negdašnje Ljubljanske banke (LB) i njezinih štediša u Hrvatskoj, Slovenija neće pristati na zatvaranje poglavlja o tržišnom natjecanju u pregovorima Hrvatske i Europske unije', rekao je Balažic u razgovoru za poslovni dnevnik Finance. 'Pitanja tražbina LB-a prema hrvatskim poduzećima i zahtjeva hrvatskih šrediša prema LB-u treba riješiti do kraja pristupnih pregovora. To je jedini način koji može privoljeti Sloveniju da se zatvori poglavlje o tržišnom natjecanju', rekao je Balažic.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Grbin o pregovorima s Domovinskim pokretom i Milanoviću: "Ja mu na tome zahvaljujem" Slika nije dostupna Iz diplomatskih krugova Slovenija prijeti blokadom i zbog Ljubljanske banke?

>> Slovenija prijeti blokadom i zbog Ljubljanske banke?

U razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA Balažic je pak dodao da je hrvatsko stajalište o djelovanju Ljubljanske banke u Hrvatskoj upitno i glede pregovaračkog poglavlja o slobodi kretanja kapitala. 'Ljubljanska banka nema pristup hrvatskom bankovnom tržištu. To je u suprotnosti s pravilima EU-a o slobodi kretanja kapitala, a može se povezati i s pravilima konkurencije', rekao je Balažic. Hrvatska u pregovorima s EU-om još nije otvorila pregovaračko poglavlje o tržišnom natjecanju, a poglavlje o slobodi kretanja kapitala čeka na zatvaranje.

Slovensko ministarstvo financija u srijedu je ponovilo da slovenska vlada pitanje obveza Ljubljanske banke prema štedišama izvan Slovenije iz vremena bivše Jugoslavije i dalje smatra 'sukcesijskim pitanjem' svih nasljednica SFRJ. Dodalo je da pregovorima u okviru baselske Banke za međunarodna poravnanja (BIS) i u skladu sa Sporazumom o sukcesiji iz 2002. treba riješiti pitanje jamstava za staru deviznu štednju negdašnje Narodne banke Jugoslavije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene