Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigla kriza

Rohatinski: Da zamrzavanju plaća, ne poskupljenju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otklanjanje proračunskog deficita i s tim povezano zamrzavanje plaća u postojećim je okolnostima više nego potrebno i opravdano, a ako se problemi zdravstva rješavaju poskupljenjem cigareta i participacija važno je da ne rastu cijene ostalih proizvoda i usluga iz nadležnosti države i lokalnih vlasti da bi inflacija bila ekonomski i socijalno podnošljiva, smatra guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski.

Upitan za komentar mjera koje predlaže Vlada, guverner središnje banke je napomenuo kako je već u više prigoda istaknuto da Hrvatska narodna banka smatra da je za očuvanje makroekonomske stabilnosti i održiv gospodarski rast izuzetno važno usklađeno djelovanje svih aktera u svim segmentima gospodarske i novčane politike.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić Hrvatska najgora u Eurozoni Upozorenje guvernera: Glavni doprinos inflaciji daju usluge, rast cijena će se nastaviti Kupovina Vlada najavljuje mjere Oporba ima svoje ideje za borbu s inflacijom: ''Na taj način sve plaće u Hrvatskoj bi narasle''

To, ističe, postaje još važnije u situaciji kad se neriješeni domaći problemi potenciraju učincima krize svjetskih razmjera.

U tom kontekstu, otklanjanje proračunskog deficita, te s tim povezano zamrzavanje plaća, u postojećim je okolnostima više nego potrebno i opravdano, smatra guverner.

>> Sanader se odrekao povišice; sindikati se bune

S druge strane, napominje, očito je da rješavanje problema u zdravstvu traži dodatne prihode. No nesporno je i to da podizanje cijena cigareta i participacija utječe i na inflaciju. 

Da bi učinak tih mjera bio prihvatljiv, odnosno da bi opća stopa inflacije bila ekonomski i socijalno podnošljiva, veoma je važno da ne rastu cijene ostalih proizvoda i usluga koje su u nadležnosti države i lokalnih vlasti, zaključuje guverner HNB-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene