Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Roditelji, oprez!

ZBOG DJECE U ZATVOR Roditelji bi svoj ponos uskoro mogli skupo platiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Roditelji koji objavljuju fotografije svoje djece na društvenim mrežama, svoj bi ponos mogli skupo platiti.

Mnogi od roditelja ponose se svojom djecom te nerijetko, fotografije na kojima se nalaze njihovi potomci, objavljuju na društvenim mrežama. Sve fotografije tako postaju javno dostupne i dobiju svoje trajno i neizbrisivo mjesto na internetu. Upravo tim postupkom narušavaju djetetovu pravo na privatnost.
Zbog toga, roditeljima koji objavljuju fotografije svoje djece na društvenim mrežama mogla bi zaprijetiti kazna jer bi djeca mogla dobiti pravo na to.

Pročitajte i ovo Uloga društvenih mreža - 1 Izbori su sve bliže Kupuju se Vijetnamci i vrijeđa opozicija, a što o kampanji na društvenim mrežama kažu glasači? "To nije politika, to je onda zabava" Ilustracija Paket iz inozemstva Čekala je paket sa zlatom i vrijednosnim papirima, uplatila novac, ali uskoro je shvatila da mora nazvati policiju

Francuski pravni sustav u Zakon o zaštiti privatnosti predviđa uvođenje mogućnosti pokretanja sudskog postupka djeteta prema roditelju zbog neodgovornog ponašanja i narušavanja prava na privatnost, jednog od temeljnih ljudskih prava.

Prema prvim nacrtima roditeljima koji se neodgovorno ponašaju prema svojoj djeci, koji objavljuju podatke iz privatnog života djeteta bez njihovog pristanka, te ukoliko ih sud proglasi krivima, prijeti kazna od godine dana zatvora kao i kazna u novčanom iznosu od oko 350.000 kuna.

Situacija u Hrvatskoj

I u našem zakonodavnom sustavu postoje propisi koji omogućuju da se kazneno prijavi onoga tko iznosi podatke o djetetu bez suglasnosti roditelja, ali i bez djetetove suglasnosti, doznajemo iz Ureda pravobraniteljice za djecu. Takvi se propisi odnose na objave kojima se djetetu nanosi šteta, uznemiruje ga se, sramoti i slično, a uglavnom se referiraju na objave u medijima, a ne na same roditelje. Također, propisi omogućuju i tužbe u građanskim postupcima zbog povrede prava osobnosti.

'Uglavnom se uvijek pretpostavlja da će roditelj znati zaštititi najbolji interes svoga djeteta pa tako i njegovu privatnost. Nažalost, često se u našem poslu susrećemo sa situacijama koje potvrđuju da roditelj ne razumije tu svoju odgovornost, što najčešće vidimo kad se neke delikatne obiteljske situacije i podaci o djeci objavljuju u medijima pa tako postanu dostupni najširoj javnosti', kazala je pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić koja ovu inicijativu Francuske naziva izuzetno zanimljivom te napominje kako je važno osvijesti roditelje da moraju štititi privatnost djece, kao i da se osnaži djetetova pozicija kao nositelja prava.

U Hrvatskoj nema puno zabilježenih slučajeva koji uključuju prijave djeteta protiv roditelja zbog objave podataka na Facebooku, no međusobnih prijava roditelja zbog takvih objava ima više nego dovoljno.

'U nekim smo slučajevima preporučili Centru za socijalnu skrb da upozori roditelja kako mora štititi privatnost svojeg djeteta. Jednom nam se obratio dječak sa zamolbom da od jednog portala zatražimo da ukloni podatke o njemu koje je zabrinuta majka dala novinarima želeći upozoriti na to da su ga vršnjaci uznemiravali', rekla nam je pravobraniteljica.

Ponekad se roditelji izravno obraćaju medijima tražeći pomoć, optužujući one koji su propustili pomoći djetetu, optužujući drugog roditelja zbog neprimjerenih postupaka prema djetetu i slično, a pritom iznose niz podataka o djetetu čime ga dodatno ugrožavaju. Često se događa da roditelji podatke o djeci i njihove slike objave na svojim nezaštićenim Facebook profilima pa ih u raznim situacijama mediji prenose, a to ne bi smjeli činiti bez njihova pristanka. Pravobraniteljica za djecu, Ivana Milas Klarić

'Razmislite najmanje pet puta'

'Roditelji imaju dobru namjeru i objavljivanjem njihovih fotografija na društvenim mrežama ne žele naštetiti svojem djetetu. Ne razmišljaju o tome da postoji netko tko bi nedobronamjerno mogao dati komentar i nedobronamjerno upotrijebiti taj komentar, kao ni činjenicu da ta fotografija zauvijek ostaje prisutna na internetu', kazala je doktorica Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

Doktorica Buljan Flander napominje kako velik broj roditelja smatra da dijete želi da se njihove fotografije objave te kako pri tom ne razmišljaju o dugoročnim posljedicama.

'Roditeljska je odgovornost da zaštite privatnost djeteta. Hrvatski zakoni kao i Konvencija kažu da je roditelj dužan štititi pravo djeteta i najbolji interes djeteta. Smatram da ne treba napadati roditelje jer ne rade to nedobronamjerno', kaže doktorica Buljan Flander koja ovakvu inicijativu smatra dobrim početkom za informiranje javnosti o posljedicama koje objave na društvenim mrežama i općenito na internetu mogu imati.

'Uvijek kažem djeci da najmanje pet puta promisle žele li da njihovi roditelji vide objavu ili fotografiju koju žele objaviti. Isto poručujem i roditeljima', kazala je doktorica.

Veliki utjecaj društvenih normi

Studija o osviještenosti utjecaja društvenih mreža, provedena 2015. godine od strane Sveučilišta u Michiganu, otkrila je kako je 74% ispitanika imalo dvojbe oko postavljanja fotografija beba i djece na internet, no ponukani potezima okoline i društva, na koncu su ih ipak objavili.

Zabrinjavajući podatak kojeg je ista studija otkrila je da čak je 51% roditelja, koji su objavili fotografiju svojeg djeteta online, uz fotografiju pridružilo dovoljan broj informacija da se otkrije lokacija djeteta.

Većina roditelja uopće ne vodi brigu o posljedicama, što i ne čudi s obzirom da je nova tehnologija i novi alati koji postaju dijelom svakodnevice u naše su živote stigli tek nedavno, zbog čega roditelji i nisu imali mogućnosti upoznati se s opasnostima od njihovog korištenja. Mogli bismo reći kako smo dobili tehnologiju na korištenje, a nismo pročitali upute za uporabu.

'Ako se želimo pohvaliti nekakvim uspjehom djeteta, da je ono krenulo u školu, nastupalo negdje javno, ima drugih načina. Uvijek je bolje fotografije i osobne podatke i informacije koje bi mogle ugroziti sigurnost djeteta, podijeliti putem e-maila i ostalih alata poput Vibera, WhatsAppa', savjetuje doktorica Buljan Flander.

'Zaštitimo djecu'

'Provedba ovog zakona mogla bi biti upitna zbog niza razloga. Osim toga, tužbe djece protiv roditelja razmjerno su vrlo rijetke. No svakako je nužno roditelje mnogo više nego do sada informirati, educirati i upozoravati na to što se sve može učiniti s podacima koje su neoprezno objavili o svome djetetu i kako to djetetu može štetiti', kaže pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

U veljači je francuska policija, zabrinuta za sigurnost djece na internetu, objavila post s porukom 'Molimo Vas, prestanite objavljivati fotografije Vaše djece na Facebooku. Javno objavljivanje takvih fotografija dovodi djecu u opasnost', dodali su kako potrebno štititi privatnost djece, kao i sliku i ugled na društvenim mrežama.

'Svakoga dana iznenade nas novi slučajevi koji nas upozoravaju da ta šteta može biti veća i trajnija nego što možemo zamisliti, od krađe identiteta do stvarne otmice djeteta. No, samo za primjer preporučila bih svakom roditelju da pokuša zamisliti što će sve, primjerice za desetak godina budući poslodavac njegovog, tada već odraslog djeteta, moći doznati o njemu iz maminih, tatinih, bakinih i sličnih objava na internetu. Već sada vidimo što se sve može izvući kad pojedine osobe postanu javno poznate pa se pregledavaju njihovi FB profili. Zaštitimo svoju djecu od toga', poručuje pravobraniteljica Ivana Milas Klarić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene