Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burno u Strožancu

Nakon otkaza razrednici roditelji odbili poslati djecu u školu, ravnateljica tvrdi: "Utvrđeno je da dječak nije imao nikakvu metalnu polugu"

Aktualno Galerija Prosvjed podrške Zrinki Perković Dodig Prosvjed podrške Zrinki Perković Dodig Foto: Vojko Basic / CROPIX Žana Prižmić, ravnateljica osnovne škole Strožanac Žana Prižmić, ravnateljica osnovne škole Strožanac Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed roditelja u školi Strožanac - 1 Prosvjed roditelja u školi Strožanac - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed roditelja u školi Strožanac - 2 Prosvjed roditelja u školi Strožanac - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Prosvjed roditelja u školi Strožanac - 3 Galerija 1/6 >>
Roditelji učenika 5. E razreda Osnovne škole Strožanac dogovorili su se da u srijedu neće poslati svoju djecu u školu. Razlog za to je prosvjed protiv odluke Školskog odbora koji je njihovoj razrednici Zrinki Perković Dodig dao izvanredni otkaz.

Učenici 5. E razreda Osnovne škole Strožanac u srijedu nisu išli u školu u znak podrške svojoj razrednici Zrinki Perković Dodig, koja je u ponedjeljak odlukom Školskog odbora (5:2) dobila izvanredni otkaz.

Dosad nikakvi službeni dokumenti o razlozima za njezin otkaz nisu objavljeni. Kap koja je ravnateljici Žani Prižmić prelila čašu, piše Dalmacija danas, je što je Perković Dodig odmah pozvala policiju nakon incidenta u školi, a da prethodno nije o tome obavijestila ravnateljicu ili psihologa.

Naime, roditelji učenika DORH-u su prije desetak dana podnijeli prijavu zbog incidenta koji je 9. ožujka izazvao učenik petog razreda. On je na hodniku škole na pod oborio svojeg kolegu iz petog razreda i pokušavao ga ugušiti laktom, što je šokiralo mnoge roditelje čija djeca idu u tu školu, ispričali su.

Pročitajte i ovo Ilustracija Učiteljica dobila otkaz Podnesene prijave zbog zataškavanja vršnjačkog nasilja u školi u Strožancu: O svemu se oglasila i ravnateljica

Isti je učenik prošli četvrtak na nastavi zaprijetio učitelju i učenicima željeznom šipkom rekavši da je on novi K. K., odnosno dječak koji je u krvavom pohodu u beogradskoj osnovnoj školi ubio devet učenika i zaštitara.

Obaranje na pod se, po tvrdnjama roditelja, pokušalo zataškati, a na incident je upozoravala samo Perković Dodig, koja je potvrdila da je i ona podnijela kaznenu prijavu zbog zataškavanja incidenta u školi u kojoj je bila razrednica tom dječaku. Naime, dječak je sedam dana nakon incidenta premješten u drugi razred.

"Budući da se o tom incidentu više uopće nije govorilo, obratila sam se DORH-u i prijavila zataškavanje incidenta iz ožujka ove godine, to jest podnijela sam kaznenu prijavu DORH-u", rekla je učiteljica.

Učenici 5. E već su sredinom svibnja propustili tri dana nastave, svaki put iz istog razloga – iskazivanja podrške Perković Dodig. Osim toga, u ponedjeljak je ispred škole održan prosvjed dijela roditelja i učenika.

Vijeće roditelja u školi

U ponedjeljak poslijepodne u školi se održava sastanak Vijeća roditelja, a sve s temom vršnjačkog nasilja. Ravnateljica škole Žana Prižmić smatra da roditelji pretjeruju, da dječak nije kriv i da se sve politizira.

"Profesor je vidio da dječak ima ispod majice neki predmet i rekao - 'dušo stavi to u torbu'. Poslije je stigla policija, utvrđeno je da dječak nije imao nikakvu metalnu polugu, a kamoli da bi s njom mahao i govorio one strašne stvari, da je on novi Kosta", kazala je Žana Prižmić, ravnateljica osnovne škole Strožanac u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Sofije Preljvukić.

Njezin potez protumačen kao ishitren

Iako je postupanje Perković Dodig bilo u skladu sa "Smjernicama za postupanje u školskim ustanovama u slučajevima ugroze s neželjenim posljedicama" Ministarstva znanosti i obrazovanja, Dalmacija danas piše da je njezin potez vjerojatno protumačen kao ishitren, paranoičan i kao zaobilaženje školske hijerarhije.

Što se zapravo zbilo u toj školi, policija koja je bila na uviđaju nije još uspjela utvrditi, ali je najavila dodatne provjere i postupanja.

Pročitajte i ovo Katarina Dodig Čurković sve je gore Mentalno stanje djece u Hrvatskoj je katastrofalno: "Dijete vrlo često smatra da je odgovorno za sve i da je jedini izlaz..."

Ipak, većina članova Školskog odbora očito nije čekala policijsko utvrđenje činjenica, nego se oslonila na tumačenje same ravnateljice. Glasala je i unatoč uputi koju im je najavio dati županijski pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport prof. Tomislav Đonlić da nije preporučljivo izricanje mjere izvanrednog otkaza.

Inače, učiteljica Perković Dodig rođena je u Splitu, diplomirala je hrvatski jezik i književnost 1995. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirala 2009. godine na Filozofskom fakultetu u Zadru. Recenzirala je mnoge stručne knjige i dobitnica je nagrade Ministarstva znanosti i obrazovanja za najboljeg odgojno-obrazovnog djelatnika 2020. i 2021. godine. Izvanredni otkaz još nije javno komentirala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene