Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavlja se normalan rad

Rijeka: Prekinuta blokada odlagališta otpada Marišćina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odlaganje otpada iz kamiona Komunalnog društva Čistoće na odlagalište Marišćina jutros je nastavljeno, nakon što su prosvjednici jučer prekinuli četverodnevnu blokadu na ulazu u to odlagalište.

Po riječima glasnogovornice Čistoće Marine Babić - Brusić, u garaži u naselju Škurinje tijekom četiri dana bila su parkirana puna 26 posebna kamiona za otpad. Dio po dio kamiona danas će ići na Marišćinu, a zatim na temeljito pranje, pa u redovni posao.

Pročitajte i ovo Kante i spremnici krcati smećem - 5 nakon odrona Glavni grad Hrvatske pliva u smeću, Tomašević proziva HDZ: Što kažu građani? Saborski zastupnici idu na deponij - 2 Obećanja stižu, a problem ostaje Cijelo se desetljeće guše u smradu opasnog otpada: „Užasno, vi ne možete biti vani, navečer je to kiselina“

Nakupljeni otpad, kojeg je najviše bilo u kontejnerima u središtu Rijeke, odvest će se što prije bude moguće, kazala je. Dodala je da je tome što stanje s nakupljenim otpadom nije bilo kritično pridonijelo to što Čistoća raspolaže s najviše kontejnera za otpad po broju stanovnika u Hrvatskoj, ukupno 7000 kontejnera u kojima se prikuplja otpad iz Rijeke i još devet gradova i općina.

Krizni eko-stožer Marišćina, koji je sudjelovao u blokadi ulaza u županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina, napustio je jučer oko 19 sati prostor ispred odlagališta, a ostali prosvjednici i mještani Viškova to su učinili do 20 sati.

U blokadi je od nedjelje sudjelovalo od 50 do više od 100 ljudi, ovisno o dijelu dana, a tražili su da se prestane s odlaganjem otpada na Marišćini, ističući da je riječ o običnom smetlištu, a ne o suvremenom centru, čija gradnja još nije počela. Zahtjevali su da se u županiji provede primarna selekcija otpada, reviziju studije utjecaja projekta Marišćina na okoliš i kazneni progon odgovornih.

>> Prosvjednici na odlagalištu Marišćina poštuju sudski nalog i povlače se

Krizni eko-stožer odlučio je prekinuti blokadu na temelju rješenja Općinskoga suda primljenog jučer popodne oko 16 sati. U njemu je tom stožeru naloženo da u roku od tri sata omogući neometan prolaz kamionima Čistoće i da ukloni sve zapreke i osobe s ulaza na Marišćinu.

Čistoća je podignula tužbu zbog ometanja posjeda protiv Kriznog eko-stožera i protiv pet članova te udruge, a rasprava je na riječkom Općinskom sudu najavljena za 26. listopada.

Predsjednik Kriznog eko stožera Josip Katalinić jučer je izjavio da je bitan dio sudskog rješenja stavka u kojoj se navodi da će organizatori i sudionici blokade snositi posljedice koje mogu nastati onemogućavanjem dovoza otpada u Marišćinu. Stoga je ocijenjeno je da bi te štete financijski mogle biti znatne i da bi se tako moglo onemogućiti djelovanje Kriznog eko-stožera i Udruge Eko-Kvarnera pri kojoj je on utemeljen, rekao je.

Katalinić je naglasio da u udruzi to ne žele jer da su tek započeli svoje aktivnosti u vezi s Marišćinom te da taj problem namjeravaju internacionalizirati.

Dodao je da će se na ročištu na sudu u petak dokazati da tužba nema osnova te da je njezin jedini cilj ušutkati udrugu jer je previše glasna.

Budući da je dugogodišnje odlagalište komunalnog otpada Viševac puno, otpad se tijekom ljeta, do rujna ove godine, ondje balirao, a zatim odvozio i odlagao na Marišćini. Od rujna se otpad, balirani i novi, odlaže u novoizgrađene kasete u tlu na Marišćini dok se ne izgradi županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene