Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika međunarodna

Rijeka: Krenula velika povorka s više od 10.000 maškara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika maškarana povorka s više od 10.000 maškara i preko 80 maštovitih i šarenih alegorijskih kola, krenula je točno u podne središtem Rijeke i Korzom, na kojem će se veseliti, plesati i zabavljati do kasnih popodnevnih sati.

Karnevalsku povorku predvode meštar karnevala Toni, kraljica karnevala Vedrana Šegulja te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je 'ključeve grada' privremeno prepustio karnevalskom meštru.

Pročitajte i ovo U ophodnju s Galjskim mačkarama Stara tradicija U ophodnji s Galjskim mačkarama: Povorku čine samo muškarci, preuzeli i uloge žena Slika nije dostupna ODGOĐEN KARNEVAL Ima maski koje vesele, ali ni ove godine nećemo ih gledati u povorci: Rijeka donijela tešku odluku, a za ljeto sprema iznenađenje

Na čelu povorke još su Riječki morčići, Prve riječke mažoretkinje i Gradska glazba Trsat, a potom se predstavlja prva maškarana skupina Nuovo comitato 'Boscarel' iz Italije s maskom 'Fedrigo da porto anno 1641'.

Slijedi skupina 'Bumbar' iz Vrbovca, koja je prikazala hrvatsko 'Jučer, danas i sutra', 'Gruppo Sbandieratori do Cordovado' iz Italije kao 'Zastavničari', crnogorska udruga 'Zvijezda – djeca karnevala' s maskom 'Zvijezda crmničkih vinara'.

Umirovljenici iz Doma umirovljenika 'Kantrida' iz Rijeke su 'Disco mornari', skupina 'Lova do krova' nastupa s maskom 'Uspon na Vladin breg', a 'Dimnjačare' su utjelovile maškare iz Doma za starije i nemoćne osobe 'Mali Kartec' s otoka Krka.

Djeca se maskirala, mjesni odbori šalili, a Slovenci izgrlili sve cure

Slijede maske 'Kunf-Fu Pande', 'Crikvenički morčići', 'Stari Grci', 'Sušačke mlikarice', 'Gasimo požar u grlu i zdravstvu', 'Lutkice', 'Dexter i Dee Dee', 'What Does the Fox Say?', 'Plavo-bijeli svijet', 'Tradicionalna maska', 'Zumba Rumba Sača Ča', 'Školjke iz Tihog kanala', 'Šeici iz Duge', 'Bribirski makaruni', 'Pesniki', 'Naši robijaši' i drugi.

Velika međunarodna karnevalska povorka jedan je od najvažnijih događanja tijekom Riječkog karnevala, s najviše sudionika, a predstavlja i veliko finale karnevalskih događanja u Rijeci. U povorci sudjeluje 117 maskiranih skupina od kojih je veći dio, osim kreativnih i originalnih maski, mjesecima pripremao i alegorijska kola, koja također prolaze Korzom.

U povorci su u većini karnevalske skupine iz Rijeke i Primorja, desetak skupina je iz drugih dijelova Hrvatske, 12 maškaranih skupina je iz Italije, Bolivije, Crne gore, Slovenije, Srbije i Mađarske, a jedna je studentska udruga sa studentima iz raznih europskih zemalja. Posljednji u povorci će riječkim Korzom proći Halubajski zvončari, tradicionalna skupina iz riječkog zaleđa koja, prema legendi, strašnim životinjskim maskama i zvonjavom o pas ovješenih zvona tjera zle sile i doziva proljeće.

Nakon povorke, na Adamićevom gatu bit će spaljen Pust, lutka osuđena za sve zlo u prošloj godini, a maskirane zabave nastavit će se na više mjesta u središtu grada. Nakon duže stranke, Riječki karneval je obnovljen 1982., kada su glavnom gradskom šetnicom prošetale tri maškarane skupine – Halubajski zvončari, Pehinarski feštari i 'Lako ćemo', čime je obnovljena tradicija i pokrenuta manifestacija s raznovrsnim zabavnim, kulturnim, gastronomskim i sportskim programom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene