Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poručio Milanoviću

Ribić: 'Zbog neuspjele ekonomske politike i neuspješne vlasti, stradavaju radnici'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sindikatu su nezadovoljni nezainteresiranošću premijera Milanovića za rješavanje problema u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić odbacio je tvrdnje premijera Zorana Milanovića da sindikati, koji su jučer tražili ostavku njegove Vlade i prijevremene izbore, ne brinu o nezaposlenima i radnicima iz privatnog sektora, ustvrdivši da su na prvosvibanjskom prosvjedu bili predstavnici triju četvrtina radnika iz privatnog i industrijskog sektora, a samo četvrtine iz javnog sektora.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?''

Sindikati traže ostavku Vlade: 'Kad već niste bili časno na vlasti, barem da časno odete'

"Prosvjedovali smo protiv neuspjele ekonomske politike i neuspješne vlasti, zbog čega stradavaju radnici i u privatnom i u javnom sektoru", rekao je Ribić na konferenciji za novinare.

Demantirao je i Milanovićevu izjavu da sindikati prijevremne izbore traže svake godine, rekavši da su sindikati to zatražili po prvi puta u 24 godine njegova sindikalnog staža.

"Dnom dna" nazvao je pak jučerašnju izjavu riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela da su sindikati krivi što nije došlo do referenduma o izmjenama Zakona o radu, jer su se prodali Jadranki Kosor. Ribić tvrdi da do referenduma nije došlo zbog HDZ-ove manipulacije Ustavnim sudom, zbog čega je sud referendum proglasio suvišnim.

Potpredsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka demantirao je pak izjavu ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića da sindikat ne želi potpisati granski kolektivni ugovor (GKU) za znanost i visoko obrazovanje jer bi ostao bez 2,5 milijuna kuna koje prima za rad sindikalnih povjerenika.

Prosvjedi diljem svijeta! Glavni turski trg zatvoren, u Tokiju 27.000 ljudi izašlo na ulice

"Ključni razlog za prekid pregovora o GKU je beskompromisno ustrajavanje Jovanovića na ukidanju dodataka od 4,8 i 10 posto na plaće zaposlenih", ustvrdio je Radeka dodajući kako je neprimjereno prebacivati odgovornost za prekid pregovora na Vilima Ribića jer on ne može potpisati GKU bez odobrenja Velikog vijeća sindikata.

Sindikalci tvrde kako sredstava za rad povjerenika nikada nisu bila uvjet za potpisivanje GKU-a, te su bili spremni odustati od tog novca ali ne i pristati na selektivni pristup jer su sredstava za rad povjerenika zajamčena novim kolektivnim ugovorom za zdravstvo.

Članovi pregovaračkog odbora Sindikata znanosti uputili su stoga Jovanoviću otvoreno pismo u kojem ističu da ne mogu potpisati ugovor koji bi doveo do smanjenja plaća u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.

'Želim znati TKO JE KRIV za nenaplaćivanje državnih potraživanja!'

To bi, kažu, pogodilo polovicu njihova članstva, a smanjenje bi najviše osjetili upravo nositelji sustava jer bi, primjerice, plaće sveučilišnih profesora pale i do 1.300 kuna.

Potpisavanje ugovora uskratilo bi i pravo članstvu da sudskim tužbama ospori smanjenje svojih prava, zbog čega u sindikatu razmišljaju i o mogućem štrajku na fakultetima i znanstvenim ustanovama u svibnju.

U sindikatu su nezadovoljni i nezainteresiranošću premijera Zorana Milanovića za rješavanje problema u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, koji je prvi put u 12 godina ostao bez GKU-a.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene