Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je kriv?

Milanović ministrima: Popišite mi sve dugove prema državi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milanović traži da se u svakom konkretnom predmetu, i onim najvećima, utvrdi zašto se nije naplaćivalo i zašto se dopustilo da se gomilaju kamate 'jer je to bila nečija volja'.

Premijer Zoran Milanović je na početku sjednice Vlade dao naputak ministrima financija, pravosuđa i unutarnjih poslova, da prikupe dokumentaciju o nenaplaćenim potraživanjima države. Treba znati tko je odgovoran od činovnika do političara, zašto nisu naplaćivane kazne, zašto su se gomilale kamate, kaže Milanović.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pošalice i prepucavanja Plenkovićev glasnogovornik objavio plakat kojim se traži Milanović: "Nije nasilan ni naoružan, ali je vrlo plašljiv ako..." Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore

'Netko je dopuštao da nastanu svi ti porezni dugovi i da se opterećuju proračun. Mislim pri tom i na ladičarenje, mandatne kazne koji policajci odrađuju, a nikad se ne naplaćuju, dugovi koji su u nečijoj režiji bili mogući', rekao je Milanović.

'Radi se o milijunskim, stomilijunskim iznosima, i sredstvima koja su propala', istaknuo je premijer na početku sjednice Vlade. Na taj se način premijer ponovno, nakon jučerašnje izjave, referirao na slučaj nenaplaćenih poreznih potraživanja države u slučaju osječke tvrtke OLT, zbog kojeg je policija DORH-u kazneno prijavila i šeficu porezne uprave Nadu Čavlović Smiljanec.

Hrvatska javnost te podatke mora znati, da konačno podvučemo crtu ispod toga, rekao je Milanović dodavši kako je sadašnja Vlada nakon dolaska na vlast to preskočila učiniti kako je se ne bi optuživalo za revanšizam.

'Mi smo prije dvije godine, vjerojatno zato da se ne bi govorilo o revanšizmu, to preskočili, ali netko je dopuštao da sve te godine dugovi nastanu i opstanu', rekao je.

Pritom naglašava da misli na sve vrste dugova, kako na porezne dugove tako i na milijune nenaplaćanih mandatnih kazni.

'Netko je na cesti, policajac, napravio svoj posao, a to nije naplaćeno', naveo je kao primjer Milanović upozoravajući da je riječ o ogromnoj šteti za državni proračun, a sve je to 'do 2012. bilo moguće'.

'Nećemo nikoga optuživati ni prijavljivati, ali pozivam institucije da preuzmu materijale. Odgovornost i vertikala je potpuno jasna - referent, službenik, šef, područni ured, državni ured, ministar, Sabor. To je ono što možemo napraviti, da ne bi netko sutra nas optužio', naglasio je Milanović.

Na današnjoj sjedici ministar financija Slavko Linić predstavio je nacrt prijedloga zakona o kamatama.

Vlada outsourcingom planira uštedjeti 700 milijuna kuna na godinu

'Zakon o kamatama uređuje najvišu dopuštenu kamatu, najviši iznos i način obračuna zateznih kamata', kaže Linić.

Linić dodaje kako je primijećeno da dužnici, kako plaćaju kamate, tako ne plaćaju glavnicu i postaju sve veći dužnici. Stoga Vlada razmišlja o tome da se najprije se zatvara glavnica duga, a tek potom kamata.

Vlada prihvatila program mikrokreditiranja

Vlada je danas prihvatila kreditni program 'Mikrokreditiranje - prvi korak u poduzetništvo' Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije kojim poduzetnicima na raspolaganje stavlja sredstva po uvjetima znatno povoljnijim od komercijalnih.

Programom 'Mikrokreditiranje - prvi korak u poduzetništvo' predviđeno je odobravanje mikro-kredita od najmanje 10 tisuća do najviše 120 tisuća kuna.

Krediti će se odobravati uz kamatnu stopu od 0,99 posto, uz poček do šest mjeseci te rok otplate do pet godina. Dopušteni udio kratkotrajne imovine u kreditu je najviše 40 posto od iznosa kredita, a vlastito učešće nije potrebno.

U 2014. godini za provedbu programa mikrokreditiranja u državnom proračunu izdvojeno je pet milijuna kuna te se procjenjuje da će se omogućiti izravna podrška za ostvarivanje najmanje 41 novog poduzetničkog poduhvata.

Odobrenim kreditima moći će se nabavljati strojevi i oprema, alati i uređaji, omogućit će se financiranje, kupnja/adaptacija zemljišta i poslovnih objekata kao i razvoja softverskih, IT rješenja i ostale nematerijalne imovine. Jedna od mogućih namjena kredita je i financiranje obrtnih sredstava do maksimalno 40 posto iznosa kredita.
(I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene