Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Noćna mora u ribarstvu

Čobanković ribare primirio obećanjima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugo su trajali pregovori ribara i ministra Čobankovića koji je obećao da će njihove zahtjeve prenijeti Vladi. Prva dva zahtjeva, smjenu državnog tajnika za ribarstvo i proglašavanje Gospodarskog pojasa, ministar nije prihvatio.

Ono čemu se pobunjeni ribari mogu nadati je manja cijena plavog dizela, ukidanje novih propisa donesenih bez njihove suglasnosti i revizija Zakona o morskom ribarstvu. Vladi su dali rok od 30 dana, ako se ništa ne promijeni, kreću u prosvjede. 'Morate znati da je državni tajnik i dužnosnik kojeg imenuje Vlada, da spada u kategoriju dužnosnika i da se ne može, rekao bih, na takav način rješavati', objasnio je Čobanković.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću

Ribarski brodovi u zadarsku luku uplovljavali su od ranog jutra. Zadar je nakratko postao prijestolnica hrvatskog ribarstva. No nažalost, ne iz pozitivnih razloga. 'Nažalost, stvarno da sam znao da će u ribarstvu danas biti ovakvo zasigurno se ne bih upustio u ovaj posao, niti u ova ulaganja, a eto, kad sam počeo sve mi je izgledalo kao ispunjavanje dječačkog sna', rekao nam je Saša Eles, profesionalni ribar.

Ista misija i nakon godinu dana

San se pretvorio u noćnu moru. Ribari se žale da od njihova rada više koristi imaju mačke nego oni sami. Zarada je premala, kredite ne mogu plaćati, a trgovci ih, kažu, tjeraju da rade ilegalno. Prosvjedima duž obale uspjeli su skrenuti pozornost na svoje zahtjeve. Ministar Čobanković je nakon gotovo godinu dana ponovno na istom mjestu u misiji primirivanja ribara.

'Jednostavno najkraće rečeno, resurse mora dati na gospodarenje nama, mi smo ti koji ćemo ovim resursom gospodariti i mi smo ti koji ćemo pravilnike pisati, i donositi, tek onda možemo prihvatiti i odgovornost za odgovorno ribarenje i održivo ribarenje u Jadranu', zaključuje Eles. Ribari su tražili smjenu državnog tajnika za ribarstvo, smjenu Uprave za ribarstvo, izmjenu pravilnika, reviziju povlastica i spuštanje cijene plavog dizela na 4 kune.

'Mi bi bili zadovoljni sa razgovorom od ministra da nam ispuni barem 70 posto naših zahtjeva, ako nam ne ispuni tih 70 posto zahtjeva mi ćemo koordinirano i dalje raditi, pa ćemo vidjeti što će bit dalje', ističe Antun Frančić, predsjednik udruge Naše more. Je li ministar ribarima pružio ruku spasa znat ćemo nakon sastanka iza zatvorenih vrata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene