Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NATO summit

'RH će sama odlučivati o budućim angažmanima u mirovnim misijama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O nadolazećem NATO sammitu u Chicagu za Dnevnik Nove TV govorila je pomoćnica glavnog tajnika Sjevernoatlanskog saveza, Kolinda Grabar Kitarović.

U Chicagu sudjeluje i hrvatsko izaslanstvo s premijerom na čelu. Koliko je NATO zadovoljan suradnjom s Hrvatskom?

Pročitajte i ovo Sustav protuzračne obrane Patriot Pomož je na putu Šef NATO-a obznanio: "Postoji još oružja koje možemo osigurati Kijevu" Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Analiza Ivane Petrović Srbija politički mobingira Hrvatsku: "Ovo je predstava, šira rusko-srpska igranka"

Mogu doista reći da Hrvatska uživa iznimno dobar ugled u NATO savezu, vrlo je poštovana članica, vrlo aktivna i konstruktivna, kako za političkim stolom, tako i u našim ulogama u misijama.

Hoće li NATO tražiti veći angažman Hrvatske ?

Kada je riječ o angažmanu svake države htjela bih podsjetiti da je NATO savez suverenih država članica koje donose nacionalne odluke same za sebe tako da će i Hrvatska u svojim budućim angažmanima donijeti samostalnu odluku koja se temelji na nacionalnim interesima i normalno, na suglasju unutar hrvatske. NATO funkcionira po načelu solidarnosti tako da uz one privilegije koje uživamo države dijele i obaveze. Ali, ponavljam, bilo kakva odluka o bilo kakvom angažmanu isključivo je stvar Hrvatske.

Što očekujete od summita u Chicagu, zašto je za Hrvatsku ovaj susret važan?

Ovaj susret je svakako važan ne samo za Hrvatsku nego za Nato kao savez općenito, događa se u vrlo važnom trenutku i donosit će se vrlo važne odluke za budućnost saveza. Prije svega o angažmanu u Afganistanu, kako završiti trenutnu operaciju ISAF, i kako nakon toga, nakon 2014. godine nastaviti pomagati Afganistanu. Donijet će se vrlo važne odluke u području obrambenih sposobnosti u području vojne problematike s naglaskom na pametnu obranu odnosno, na kombiniranje sredstava i zajednička ulaganja kada je u vremenima krize doista teško za svaku državu izdvajati velika sredstva za obranu.

>> Grabar Kitarović: Hrvatska je imala najstrožije kriterije dosad

I treće je područje gdje očekujemo bitne odluke partnerstva, jer NATO ima niz država s kojima ima partnerske odnose od Rusije, Japana, Australije i dr. Što se Hrvatske tiče, bit će iznimno važne sve te odluke. Ono što držim da bi Hrvatska trebala posebno iskoristiti je to područje pametne obrane. U svim našim državama članicama NATO-a svatko prolazi kroz neku fazu gospodarske krize i normalno, u trenucima kada su ulaganja u socijalna pitanja i u obrazovanje ograničena, nitko ne može očekivati da će se ulaganja u obranu povećati. Zbog toga je bitno da države rade zajedno, da ulažu zajedno kako bi se omogućilo praćenje rasta vojne tehnologije i kako bi se osiguralo da trenutna gospodarska kriza ne preraste u sigurnosnu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene